U trendu

Begić: Film Balada dekonstruiše stare ljubavne pesme

SARAJEVO – Rediteljka Aida Begić kaže da je filmom „Balada“, koji je danas premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu (SFF), pokušala da dekonstruiše usmene ljubavne balade sa naših prostora.

Nakon prikazivanja i toplog prijema bosanskohercegovačkog filma jutros u Sarajevskom Narodnom pozorištu, Begić je rekla Tanjugu da je istraživala usmene balade, među kojima je „Hasanaginica“ najpoznatija.

Begić je rekla da joj se nisu sviđale „dosadašnje dramatizacije sa portretima žene koja samo tiho pati i umire“.

„Pa sam sve to naravno izvrnula naopako tako da su ostali samo neki elementi i napravila sam potpuno savremenu priču koja se događa u Hrasnici pored Sarajeva danas“, navela je rediteljka.

„Balada“ se nalazi u takmičarskom programu SFF-a i govori o neambicioznoj domaćici Merjem-Meri koja se posle deset godina braka vraća roditeljima, gde shvata da je zarobljena u začarranom krugu provincijskih zakona i pravila.

„Balada“ je ljubavna priča ne samo između muškarca i žene, nego i majke i ćerke, brata i sestre, priča o ljubavi prema umetnosti i prijateljskoj ljubavi“, dodala je Begić.

Prema njenim recicma, trend u evropskom umetničkom film su uglavnom spori filmovi sa linearnom naracijom, a u „Baladi“ je htela koristiti nešto što je u odnosu na to „blasfemija – flešbek, flešforvard, korišćenje intenzivno muzike“.
„Dosta mi je bilo filmova u tišini koji su spori i napravila sam nešto drugačije“, naglasila je Begić.

Glumica Marija Pikić je rekla Tanjugu da je želja bila da se „Baladom“ sudbine iz naših epskih pesama preslikaju „danas na neku malu bosansku kasabu, kako bi pokazali da se ipak vreme može menjati, ali nekako čovek ostaje manje više isti“.

„Želela sam da dam sve od sebe da predstavim jednu od devojaka iz našeg okruženja danas, koja prolazi sličnu vrstu sudbine u odnosima koji se nisu puno razvili od davnina“, rekla je Pikić.

Glumica Jasna Žalica je na konferenciji za novinare posle filma rekla da je njoj bilo uzbudljivo što je „svaki od likova imao vrlo jasnu pozadinu iz koje reaguje tačno onako kako misli da treba i najbolje što je moguće“.

„Niko se od tih likova ne zeza ni sa čim, oni su vrlo uvereni da je njihovo gledište ono koje treba imati ovaj svet“, navela je Žalica.

Prema njenim rečima, „vrlo je emotivan, pomalo tragičan, iako često i duhovit, rezultat različitih gledišta i uverenja“, koja „vrlo verno pričaju o svetu u kome živimo“

„Naročito je uzbudljiva priča o ženama koje se grčevito bore da ostave utisak da su jake i da će se moći probiti kroz taj svet“, rekla je Žalica.

U filmu igraju i Milan Tocinovski, Lana Stanišić, Slaven Vidak i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.