U trendu

Beldocs: Najbolji dokumentarci od 11. do 18. marta u DOB

BEOGRAD – Međunarodni festival dokumentarnog filma „Beldocs“ biće održan od 11. do 18. marta u Domu omladine Beograda i drugim prostorima uz prikazivanje preko 100 domaćih i inostranih ostvarenja u 12 programskih celina, najavili su danas organizatori.

Direktorka festivala Mara Prohaska Marković rekla je na konferenciji za novinare da dolaze „najbolji dokumentarni filmovi iz celog sveta i VR sadržaji“, kao i da će 15. „Beldocs“ ugostiti oko 30 njihovih reditelja iz inostranstva.

„Volimo da prikazujemo najsmelije autore koji danas stvaraju i neke od najišcekivanjijih naslova koji su nastali u prethodnoj godini, ali volimo da otkrivamo nove talente koji daju neke sveže prespektive i inovativne stilove“, navela je Prohaska Marković.

Prema njenim rečima, festival će 11. maja u Domu mladine Beograda otvoriti nacionalna premijera filma „Muzej revolucije“ autore Srđana Keče, koji govori o nikad dovršenom projektu izgradnje velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije.

Prohaska Marković je istakla da joj je drago što će na zatvaranju festivala biti prikazan ukrajinski film „Napolju“ Olhe Zurbe o usamljenom dečaku iz sirotišta u Kijevu, koji je bio razvijan u okviru „industri programima“ „Beldocsa“.

„Na taj način hteli smo da podržimo naše kolege i partnere iz Ukrajine“, istakla je direktorka „Beldocsa“.

Prohaska Marković je podsetila da je na proslsom „Beldocsu“ bio poseban program „Fokus Ukrajina“, gde su gostovali autori iz te zemlje, koji je bio ostvaren u saradnji sa festivalom „Docudays“ iz Kijeva i ambasadom Ukrajine, a ovog marta je bilo predviđeno da u okviru „Fokus Srbija“ naši autori idu na „Docudays“.

Ona je podsetila i da je na prošlom „Beldocsu“ glavnu nagradu u međunarodnom takmičarskom programu glavnu nagradu osvojila ukrajinska rediteljka Alina Gorlova sa filmom „Kiša će zauvek padati“ koji se „baš bavi temom rata i dovodi u pitanje samu svrhu ratovanja“.

Prema njenim rečima, 30 naslova ovogodišnjeg „Beldocsa“ moći će da se prate i preko onlajn platforme.

Umetnički direktor festivala Marko Grba Sing istakao je „BELDOCS“ prikazati inmemorijam program posvećen litvanskom autoru Mantasu Kvedaravičijusu, dobitniku Gran prija „Beldocsa“ 2011. godine, koji je nedavno poginuo u ukrajinskom gradu Marijupolju.

„Grad u koji se vratio jer je snimao dokumentarac 2016. koji je bio na ‘Berlinalu’ pod imenom ‘Maruipolj’. Kad je počeo rat vratio se s kamerom i na kraju je brutalno streljan na ulici. Kada sam čuo vest meneje prošla jeza“, rekao je Grba Sing.

Najavivši da će u čast Kvedravičijusa festival pustiti film „Mariupolj“, Grba Sing je je naglasio da „dokumentarni film služi da se pokaže istina, da se razvija kritičko mišljenje i dijalog, a kad se ovako nešto desi zaista je tragično“.

Grba Sing je najavio da će u okviru „Beldocsa“ biti prikazana retrospektiva „velikana jugoslovenskog i slovenačkog film“ Karpe Godine, koji će održati na festivalu master klas, a biće i predsednik žirija međunarodnog takmičarskog programa.

Prema njegovim rečima, ekskluziva festivala će biti kratki filmovi Želimira Žilnika snimljeni u Zapadnoj Nemačkoj od 1974. do 1978. godine koji su nedavno i osim projekcija u Nemačkoj i na „Zagrebdoksu“ nikad nisu prikazani kod nas.

Selektor festivala Igor Stanojević je od „12 pođednako izuzetnih filmova“ u međunarodnom takmičarskom programu izdvojio „impresivno režirano i snimljeno“ ostvarenje meksičko-etiopiske autorke Džesike Bašir „Faja daji“ o oblasti Etiopije u kojoj meštani koriste psihodelične biljke.

Prema njegovim rečima, u srpskom takmičarkom programu biće prikazani „Bez“ Luke Papića, „Muzej revolucije“, „Pejzaži panonske paprati“ Marka Cvejića, „Ruku mojeju“ Koštane Banović, „Prilagođeni“ Dejana Petrovića, „Jabuka i dve trešnje“ Mine Petrović i „Proleće“ Viktora Horvata.

Kako je najavljeno, u okviru programa „Prajm tajm“ biće prikazani, između ostalih, „JFK: S druge strane ogledala“ Olivera Stona, „Kurt Vonegat: Otkačen u vremenu“ autora Roberta Bi Vajda i Dona Argota, „Roselinijevi“ Alesandra Roselinija i Lorenca d’Amica de Carvalja kao i „Džekes forever“ Džefa Tremejna.

„Džekes forever će možda nekoga začuditi što se našao na festivalu, ali to je možda najuspešniji dokumentarni serijal ikada i svakako, iako je fokusa na kaskadama i incidentnim situacijama, isto je dokument njihovih života. Sada su svi već u srednjim godina, malo su ostarili, osim Stivo, on je od mermera isklesan“, naveo je Stanojević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.