U trendu

Beldoks počinje sutra filmom Fejt i Branko

BEOGRAD – Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks biće otvoren sutra (20:00) prikazivanjem filma „Fejt i Branko“ rediteljke Ketrin Hart u amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, a posetioci će do 16. septembra moći da vide više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja.

U međunarodnom takmičarskom programu biće prikazano 11 filmova, među kojima ruski “Belosvetski otpad” Nikolaja N. Viktorova govori o borbi za sekundarne sirovine na severu Rusije, portugalski “Naša zemlja, naš oltar” Andree Guiomara odslikava propadanjejedne zajednice, a argentinski “Ski” Manka La Banke priča o kompleksnosti kolonijalizma i pomodarstva u Južnoj Americi. 

U okviru domaćeg takmičarskog programa biće prikazano sedam dokumentarnih ostvarenja, među kojima su „Pejzaži otpora“ Marte Popivode o sećanjima Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Jugoslaviji, i konceptualni dokumentarac Tee Lukač „Koreni“.

Iz Beldoksa je najavljeno da će u ‘Beldocs Industry’ programu pet srpskih dokumentarnih projekata biti predstavljeno međunarodnim filmskim profesionalcima, agentima prodaje, distributerima, producentima, predstavnicima televizija i drugih evropskih festivala.

„Festival priređuje Fokus na ukrajinsku dokumentaristiku, donosi izbor grčkih dokumentaraca i sprema pregršt filmskih poslastica za filmofile i sladokusce pokretnih slika u programima ‘Udarni termin’, ‘Vatromet’, ‘Meteori’, ‘Naslovna strana’, ‘Profil’ i drugima“, navode iz Beldoksa.

Kako je najavljeno, publika će videti film o Mihailu Gorbačovu „Gorbačov. Raj“ reditelja Vitalija Manskog, Spajk Lijev „Dejvid Birn: Američka utopija“, koji prati brodvejsku izvedba čuvenog nastupa rok kantautora, dok „Voters: Mi + Oni“ donosi zapisa sa svetske turneje Rodžera Votersa “Us + Them”.

„Beldoks nudi priliku da se u mraku bioskopske sale provede četiri i po sata i uživa u dokumentarnom filmu ‘Gradska skupština’ u kojem je neumorni Frederik Vajzman, koji snima i u svojoj desetoj deceniji života, oslikao administraciju demokratskog gradonačelnika Bostona Martija Džej Volša“, saopštio je Beldoks.  

Pored ovih naslova, na festivalu će biti prikazani i dokumentarni filmovi “Minamata Mandala” Kazua Hare, “Rat i mir” Masima D’Anolfija i Martine Parenti, “Novo jevanđelje” Mila Raua, kao i „Ja hodam po vodi“ Kalika Alaha, “Reka teče, zaokreće, briše, zamenjuje“ Šenže Žu, “Krvav nos prazni džepovi“ braće Ros i “Nemi glas“ Reke Valerik. 

Kako je najavljeno, programi 14. Beldoksa biće održavani na otvorenom ispred Muzeja Jugoslavije i na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvoranama Jugoslovenske kinoteke, Doma omladine Beograda, Dvorane kulturnog centra Beograda, Muzeja savremene umetnosti Beograda i Centra za kulturu Vlada Divljan, u skladu sa merama suzbijanja Covid-19, a postojaće i mogućnost gledanja filmova onlajn.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.