U trendu

Beldoks završen nagradama Gorlovoj, Popivodi. . .

BEOGRAD – Festival Beldoks zavrÅ¡en je sinoć dodelom nagrade za najbolji međunarodni dokumentarni film Ukrajinki Alini Gorlovoj za „Ova kiÅ¡a će zauvek padati“, dok je u srpskoj selekciji pobedila Marta Popivoda sa „PejzaÅŸima otpora“.

„Bilo mi je veoma vaÅŸno da pokaÅŸem moj film ovde, u Srbiji. Vi ste takođe iskusili rat, kao i mi u Ukrajini, i u Siriji. Sigurna sam da svi shvataju kako je rat zapravo samo ruÅŸna stvar, koja viÅ¡e ne bi smela da se ponovi“, izjavila je dobitnica Gorlova.

Članovi ÅŸirija Jun Hua Čen, Marija Stojnić i Igor Marković odlučili su da, između 11 ostvarenja u Međunarodnoj takmičarskoj selekciji, nagrade film Gorlove u kome „prizori…putovanja jednog čoveka iz rata u rat…otkrivaju provaliju nad kojom je izatkana istorija sveta“.

Posebno priznanje međunarodnog ÅŸirija dobio je „mističan, poetičan i sanjiv“ belgijski film „Holgut“ rediteljke Lizbet De Seler, koji lebdi „od dečjih uspavanki do dubokog Å¡amanskog doÅŸivljaja“.

Na svečanosti u amfiteatru ispred muzeja Jugoslavije, nakon Å¡to je njen film proglaÅ¡en za najbolji dokumentarac Srpskog takmičarskog programa, Popivoda je rekla da je „ogromna čast dobiti jednu ovakvu nagradu na Beldoksu i naravno kod kuće, u Beogradu“.

Popivoda je rekla da je nagrada posvećena glavnoj protagonistkinji njenog filma partizanki Sonji, „koja naÅŸalost viÅ¡e nije sa nama, koja nas je naučila Å¡ta znači transgeneracijska solidarnost i ljubav“.

Članovi ÅŸirija Aleksandra Milovanović, Tristan Primegi i Vuk Perović nagradili su „PejzaÅŸe otpora“, između sedam srpskih dokumentaraca, jer „sa svojom empatijskom toplinom i optimističnim tonom moÅŸe da se nosi sa proÅ¡lim traumatičnim iskustvima“.

Åœiri je nagradu za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodelio Sari Preradović za filmu „Koreni“, a za najbolju montaÅŸu su dobile Ana Åœugič i Olga KoÅ¡arić za „Telenovela sivo u koloru“.

Posebno priznanje ÅŸiri je dodelio filmu „Dida“ kao „nepokolebljivo iskrenom porodičnom prikazu koji meÅ¡a komediju i tragediju u ličnom svedočenju reditelja“ Nikole i Korin Å vingruber Ilić.

Nagrada za najbolji kratki film 14. Beldoksa pripala je Olgi Lukovnikovoj za film „Moj teča Tudor“, a članovi ÅŸirija Nil Jang, Iva Plemić Divjak i Josip Lukić su posebno priznanje dodelili „U plitkoj vodi“ reditelja Mareka Moučke iz Slovačke.

Nagradu za najbolji film u selekciji „Beldoks tin“ dodeljen je Anđeli i Davoru Rostuharu za „Ljubav oko svijeta“, dok je ÅŸiri te kategorije Posebnim priznanjem nagradio „TinejdÅŸerske priče iz karantina“.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks odrÅŸan je od 9. do 16. septembra u Beogradu, pod sloganom „Rijaliti ček“, a zatvorilo ga je ostvarenje „Beldoks tin“ programa „Draga deco budućnosti“ mladog nemačkog reditelja Franca Bema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.