U trendu

Beldoks završen nagradama Gorlovoj, Popivodi. . .

BEOGRAD – Festival Beldoks završen je sinoć dodelom nagrade za najbolji međunarodni dokumentarni film Ukrajinki Alini Gorlovoj za „Ova kiša će zauvek padati“, dok je u srpskoj selekciji pobedila Marta Popivoda sa „Pejzažima otpora“.

„Bilo mi je veoma važno da pokažem moj film ovde, u Srbiji. Vi ste takođe iskusili rat, kao i mi u Ukrajini, i u Siriji. Sigurna sam da svi shvataju kako je rat zapravo samo ružna stvar, koja više ne bi smela da se ponovi“, izjavila je dobitnica Gorlova.

Članovi žirija Jun Hua Čen, Marija Stojnić i Igor Marković odlučili su da, između 11 ostvarenja u Međunarodnoj takmičarskoj selekciji, nagrade film Gorlove u kome „prizori…putovanja jednog čoveka iz rata u rat…otkrivaju provaliju nad kojom je izatkana istorija sveta“.

Posebno priznanje međunarodnog žirija dobio je „mističan, poetičan i sanjiv“ belgijski film „Holgut“ rediteljke Lizbet De Seler, koji lebdi „od dečjih uspavanki do dubokog šamanskog doživljaja“.

Na svečanosti u amfiteatru ispred muzeja Jugoslavije, nakon što je njen film proglašen za najbolji dokumentarac Srpskog takmičarskog programa, Popivoda je rekla da je „ogromna čast dobiti jednu ovakvu nagradu na Beldoksu i naravno kod kuće, u Beogradu“.

Popivoda je rekla da je nagrada posvećena glavnoj protagonistkinji njenog filma partizanki Sonji, „koja nažalost više nije sa nama, koja nas je naučila šta znači transgeneracijska solidarnost i ljubav“.

Članovi žirija Aleksandra Milovanović, Tristan Primegi i Vuk Perović nagradili su „Pejzaže otpora“, između sedam srpskih dokumentaraca, jer „sa svojom empatijskom toplinom i optimističnim tonom može da se nosi sa prošlim traumatičnim iskustvima“.

Žiri je nagradu za najbolju kameru Srpskog takmičarskog programa dodelio Sari Preradović za filmu „Koreni“, a za najbolju montažu su dobile Ana Žugič i Olga Košarić za „Telenovela sivo u koloru“.

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu „Dida“ kao „nepokolebljivo iskrenom porodičnom prikazu koji meša komediju i tragediju u ličnom svedočenju reditelja“ Nikole i Korin Švingruber Ilić.

Nagrada za najbolji kratki film 14. Beldoksa pripala je Olgi Lukovnikovoj za film „Moj teča Tudor“, a članovi žirija Nil Jang, Iva Plemić Divjak i Josip Lukić su posebno priznanje dodelili „U plitkoj vodi“ reditelja Mareka Moučke iz Slovačke.

Nagradu za najbolji film u selekciji „Beldoks tin“ dodeljen je Anđeli i Davoru Rostuharu za „Ljubav oko svijeta“, dok je žiri te kategorije Posebnim priznanjem nagradio „Tinejdžerske priče iz karantina“.

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks održan je od 9. do 16. septembra u Beogradu, pod sloganom „Rijaliti ček“, a zatvorilo ga je ostvarenje „Beldoks tin“ programa „Draga deco budućnosti“ mladog nemačkog reditelja Franca Bema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.