U trendu

Bemus na sceni Kolarca svečano zatvaraju horovi RTS i HRT

BEOGRAD – Na svečanom zatvaranju 51. BEMUS-a, danas će u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu nastupiti dva najznačajnija hora sa ovih prostora: Hor Radio televizije Srbije i Hor Hrvatske radiotelevizije.

„Svenoćno bdenije“ Sergeja Rahmanjinova biće centralno delo repertoara, a ovo neverovatno duhovno delo udružiće dva izuzetna horska ansambla pod upravom Bojana Suđića.

Kao solisti na koncertu će nastupiti mecosopran Ivana Srbljan, tenor Marko Živković, dok će specijalni gost biti Mihail Kruglov, bas.
Hor Radio televizije Srbije, koji koncertom na Bemusu obeležava 80 godina postojanja, jedini je profesionalni ansambl ovakvog tipa u zemlji.

Hor je kroz svoju istoriju nastupao s mnogim istaknutim dirigentima i solistima, učestvovao je na festivalima širom bivše Jugoslavije i Srbije, a imao je i uspešne turneje po čitavoj Evropi.

Takođe, Hor je dobitnik mnogih priznanja, a njegov repertoar obuhvata najznačajnija dela horske literature, kompleksne partiture vokalno-instrumentalne i operske muzike, a neguje i muziku popularnih žanrova.

Visoka umetnička stremljenja pozicionirala su Hor RTS kao renomirani ansambl, prepoznatljivog zvuka i izvođačkog ugleda, koji je uz dirigenta Bojana Suđića aktivno prisutan u srpskom muzičkom životu.
Hor Hrvatske radiotelevizije osnovan je 1941. godine za potrebe tadašnjeg radijskog programa. Delujući najpre kao kamerni ansambl, vremenom je prerastao u prvi veliki profesionalni hor u Hrvatskoj.

U prvim godinama delovanja repertoar su oblikovali dirigenti Mladen Pozajić, Dragan Gurtl i Boris Papandopulo, a potom su taj put nastavili šefovi dirigenti Sergije Rainis, Vladimir Kranjčević i Igor Kuljerić, a onda i Tonči Bilić, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vođstvo ostavili snažan trag u repertoaru hora.

Izvodeći širok repertoar u rasponu od renesansne do savremene muzike, a cappella i uz instrumentalnu pratnju, hor iskazuje izuzetnu svestranost, koja mu je donela gostovanja širom Evrope, saradnje s nizom istaknutih dirigenata, kao i sa mnogim solistima svetskog renomea.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.