U trendu

Benčina: Tomine pesme su kao nota jedne arije

BEOGRAD – Gost nove epizode video serijala „Tanjug Reflektor“ bio je glumac Petar Benčina koji je govorio o tome kako doživljava Tomu Zdravkovića pre i posle snimanja filma, kako je pristupio stvaranju lika doktora i da li postoje scene u „Tomi“ koje su ga dirnule i rasplakale.

„Pre početka snimanja filma voleo sam Tomu, njegove pesme, i nisam tu nešto ni sebi objašnjavao. Nakon snimanja filma shvatili smo do koje mere je živeo te pesme, koliko je bio istinit i mimo scene. Koliko je njegov život bio inspiracija za pesme“, rekao je Benčina.

Za svog doktora koji u filmu leči bolesnog Zdravkovića (1938-1991), Benčina je rekao da je jedna od onih uloga koje „vas kompletnog pozivaju da učestvuješ svim svojim bićem, nose posebnu odgovornost i lepotu“.

„Svaki dan snimanja bilo je uvek dovoljno nečeg nepoznatog, u šta nismo bili potpuno sigurni, što je u nama svima budilo faktor iks. Što je možda i najveća vrednost filma – kao da smo čitavo vreme bili vođeni i čuvani od nekog, od neke silne. Ne znam da li je Toma… Kad god smo bili na nekom raskršću nešto nam je uvek pomagalo da odemo pravim putem“, naveo je glumac.
Benčina je rekao da je gotovo siguran da će većina ljudi gledati „Tomu“ reditelja Dragana Bjelogrlića „dva puta, sa istim ili jačim doživljajem, kako se ko bude konektovao sa filmom“.

„Bilo je scena u kojima sam plakao. I kad sam igrao i kad sam gledao“, priznao je Benčina.

Upitan postoji li neka Tomina kompozicija koju bi posebno izdvojio, Benčina je rekao da je to jako teško, jer mu se sve pesme čine kao „nota jedne arije koju je on pevao kroz život, inspirisan iskustvom“.

„Ne bi mogao da se opredelim, da izdvojim jednu nasuprot drugih. Možda u nekom trenutku da, ali generalno ne“, zaključio je glumac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.