U trendu

Bend Kal 7. aprila u Wurst Platz Baru

BEOGRAD – U susret Međunarodnom danu Roma, Rock’N’Roma Kal bend u četvrtak, 07. aprila organizuje nastup u Wurst Platz Baru, najavili su organizatori.
Svetski dan Roma, 8. april službeno je proglašen 1990. u Poljskoj, u znak sećanja na održavanje prvog Svetskog kongresa Roma održanog od 7. do 11. aprila 1971. godine u Česfildu kod Londona.

Na prvom kongresu utvrđen je opšti naziv Romi, koji na romskom znači čovek. Za romsku himnu je proglašena pesma „Đelem, đelem“ koju je komponovao Žarko Jovanović-Jagdino, a doneta je i odluka da romska zastava bude plavo-zelena sa crvenim točkom u sredini.
Povodom nastupa grupe KAL Dragan Ristić osnivač i frontmen grupe kaže da su Romi su narod koji u svom jeziku nema reč za rat, granice, oružje, jer je sloboda jedini princip koji su kroz svoju istoriju razumeli.

„Ovaj narod nema reč ni za ljubav i slobodu, jer se to podrazumeva. Krenuli smo iz Indije 1018. godine i kao nedorasli smatrali da svi misle kao i mi. Mi smo savest čovečanstva, nikada nismo podigli oružje da bi zaštitili sopstvene živote i sopstvene interese. Svako nam je uzeo šta je poželeo, bezuslovno smo davali, a zauzvrat ništa nismo dobili“ kazao je Ristić.
Eklektički ritam Kal benda nastao je kombinacijom muzike Zapadnog Balkana sa svingom, džezom, bluzom, rokom, popom i donosi jedan sasvim nov i originalan zvuk. Grupa je nastala 1996. godine i do sada je objavila četiri CD-a.
Dragan Ristić se osim muzikom, bavi i glumom, pozorišnom produkcijom i performansom. Kao kompozitor i prevodilac za romski jezik radio je na nekoliko filmskih ostvarenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.