U trendu

Beograd 2000-2001

24. aprila 2002 u 19.30, Maverik, biće prikazan BEOGRAD 2000-2001, dokumentarni film o beogradskim muzičarima u produkciji RTV Slovenije – Anže Peršin.

Film je uvršten u program festivala Rose d“Or 2002 u Montrealu.

Anže Peršin o filmu:

„Sve je počelo sa mojom devojkom Anom, scenaristom iz Beograda. Ona je emigrirala iz grada koji je doživeo političku autokraciju, ubistva mafijaša, Nato bombardovanje, ekonomsku katastrofu, državno dilovanje droge, iz grada koji je voajerski posmatrao sebe dok je izazivao ratove, uništavao susedne zemlje šireći mit o Velikoj Srbiji. Ali i iz grada, u kojem jedan zločin potiskuje sve one već pomenute, a to je zločin nemogućnosti gledanja novih filmova, slušanja novih albuma, mogućnosti da čuješ okolni svet.

„Srđa Anđelić je gledao i slušao. Diplomirani scenarista, voditelj na radiju B 92 Anđelić je poslednjih deset godina proveo ispred piratskih kopija filmova ili radeći kao voditelj na beogradskoj najslušanijoj stanici. B 92 se razvio od male studentske emisije do međunarodno poznate nezavisne medijske kuće. Srđan se oseća kao da mu je neko ukrao poslednjih deset godina života i pobegao sa tim: „Da sam mogao trebalo je da provedem devedesete na pustom ostrvu čitajući debele knjige…“ započinje on ovaj dokumentarni film o Beogradu 2000-2001.

„Film je snimljen sa Sony 1000 digitalnom kamerom. Materijal je urađen tokom dve nedelje od Božića do Nove godine 2001. Sagovornici deluju iskreni, spremni da pričaju, srećni da budu pitani. Orgi, deluje kao genije. Živi sa majkom koja me je pustila u stan i pokazala njegovu sobu. On je vođa Neočekivane sile, beogradskog najuticajnijeg benda devedesetih.

„“Posle nekog vremena prestaneš da pratiš vesti. Onda smo mi počeli da snimamo album“, priseća se Bogi, pevač grupe Darkwood Dub. Pričamo ispred prostorije u kojoj probaju u Studentskom kulturnom centru. Mala soba im je dozvoljena za korišćenje kao što bi velika penzija bila dodeljena nekom vojnom licu za godine posvećenog rada. Bogi se smeje, odrastao čovek sa detetom o kome brine.

Vroom teško da su silazili sa scene od 5. oktobra. „Izgleda da su zabave postale regularnije posle Miloševića. Najčešća aktivnost tokom poslednjih deset godina bili su izlasci svako veče. Kada nema šanse da nešto uštediš, potrošiš pare na drogu, piće i cipele“, kaže Marko, vođa Vroom-a.

„“Mi smo prvi bend koji je posle 80-ih uspeo da napuni Halu sportova…“, s ponosom kaže Boki. On je MC u prvom srpskom hip hop bendu Sunshine. Trebalo je da se bakćemo sa toliko stvari poslednjih godina da nismo imali vremena da nosimo oružije.

Marko Nastić, jedan od najtalentovanijih mladih tehno didžejeva kaže da ga je muzika spasla. Pričamo ispred Industrije, gde treba da se odigra velika zabava kasnije.

„“2000. godina je iza nas, čuvajte se i čuvajte one koje volite…“, ispraća poslednji dan 2000. godine Srđan Anđelić na B 92.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.