U trendu

Beograd bogatiji za Muzej automobila

U utorak 2. jula Beograd je dobio nov muzej kojim se za još jedan korak približio velikim svetskim metropolama, koje u svom „arsenalu“ nude izobilje najraznovrsnijih, što korisnih i edukativnih, što i sasvim bizarnih muzeja.

Svečanom promotivnom vožnjom zvanično je otvoren Muzej automobila, zajedno sa izložbom pod nazivom „Beogradski auto-vremeplov“.

„Stari momci“ iliti oldtajmeri su za tu priliku bili parkirani ispred Skupštine grada, sve čuvene marke iz vremena naših deka i baka, pa bogami, i njihovih roditelja: bili su tu i „bentli“ i „kadilak“, pa „mercedes“, dva „sitroena“, dve „alfe“, „volvo amazon“, jedan „reno“ i, kao ekstravaganca dana, prvi srpski autobus – „pionir“.

Brojne zvanice i novinari ukrcali su se u ove automobile i u autobus, a onda se neobična povorka gradskim ulicama zaputila do Muzeja u Ulici majke Jevrosime br. 30. Kolonu je predvodio raskošni engleski „bentli“, sa motorom od oko 5.000 kubika, a ovo, najbolje mesto, pripalo je kome drugom do gradonačelnici Beograda Radmili Hrustanović.

Bratislav Petković je u pozdravnom govoru održanom u prostoru Muzeja zahvalio Skupštini grada i njenom Sekretarijatu za kulturu, ispričavši potom kako je šezdesetih godina sada već prošlog veka došao do svog prvog oldtajmera, a zatim je usledilo i obraćanje gradonačelnice, kojim je zapravo i otvoren Muzej: „Ovo nije samo muzej istorije automobila, ovo je i muzej istorije Beograda,“ rekla je ona, setno reminiscirajući vremena kada su svi putevi vodili u Beograd.

Muzej ima u planu da se, pored osnovne delatnosti, bavi i snimanjem obrazovnih emisija, predavanjima i drugim kulturno obrazovnim delatnostima (živi bili pa videli!). Biće otvoren za posetioce svakog radnog dana, izuzev ponedeljkom, i to od 11 do 19 časova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.