U trendu

Beograd za Fest izdvojio rekordna 24 miliona dinara

Beograd je za organizaciju 45. Festa izdvojio 24 miliona dinara, pet miliona više nego prethodne godine, kaže v.d. gradske sekretarke za kulturu Ivona Jevtić i podseća da će festival otvoriti Monika Beluči i film Emira Kusturice na „Mlečnom putu“, a da će publika na zatvaranju moći da vidi „Tišinu“ Martina Skorsezea.

Fest se održava od 24. februara do 5. marta pod sloganom „Gledaj – open Your Eyes“, ove će godine bitie dodeljene nagrade „Beogradski pobednik“ za najbolji film u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, kao i nagrade za najboljeg reditelja, glumca, debitanta i druge, navela je Jevtić za Studio B.

Podsetila je da će posetioci moći da vide veliki broj ostvarenja koja su se našla u konkurenciji za Oskara, poput „Mesečina“, „Mančestera na moru“, filmova „Ona“, „Noćne životinje“ i „Džeki“. Biće prikazano 95 filmova, a za najmlađe je ove godine organizovan Festić, sa projekcijama vikendom od 11 sati u Sava centru.

Jevtić je najavila Festival kratkog metra, koji od ove godine nosi naziv Martovski festival, 20. februara će biti obeleženo 70 godina Beogradskog dramskog pozorišta, u aprilu 40 godina Pozorištanca Puž, dok će 23. maja Afrički muzej u Beogradu proslaviti 40. rođendan.

Grad Beograd je, kako je navela, samo u toku ovog meseca obezbedio novac za pet premijera u beogradskim pozorištima, a generalno je, dodaje, uloženo više novca u kulturne programe u ovoj godini.

Kolarčeva zadužbina biće jedan od prioriteta Grada Beograda, rekla je Jevtić dodajući da će Sekretarijat s Ministarstvom kulture pokušati da reši finansijske probleme te značajne kulturne institucije.

Jevtić je pomenula i Dane Beograda u Moskvi, od 25. do 27. maja podsetivši da su u oktobru prošle godine održani Dani Moskve u Beogradu.

Dane Beograda u Moskvu predstaviće naši istaknuti glumci, reditelji i muzičari, koji su već poznati u Rusiji, navela je Jevtić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.