U trendu

Beogradska filharmonija i Felc podigli publiku na noge

BEOGRAD – Stajaće ovacije ispratile su koncert Beogradske filharmonije, zajedno sa šefom dirigentom Gabrijelom Felcom i trombonistom Piterom Murom, održanim sinoć na Kolarcu.

Publika je već bila na nogama samo što se završio poslednji takt veličanstvene Simfonije br. 2, Sergeja Rahmanjinova, ganuta jedinstvenom i opipljivom vezom između Felca i filharmoničara.

Svako ko je prisustvovao pretposlednjem koncertu u filharmonijskoj sezoni na Kolarcu, bio je deo nezaboravnog i sasvim posebnog događaja.

U emotivnu, duboku i izuzetno zahtevnu simfoniju, uveo je zlatan ton virtuoznog Pitera Mura, isti kao i njegov trombon kroz koji je publika gledala u svemir u kompoziciji „Posmatrač zvezda“.

Puna interesantnih obrta i džez delova uz koje su se i filharmoničari gibali, mladi britanski trombonista dočarao je sazvežđa i lepote kosmosa u kompoziciji Džontana Douva.

Poznato je da su koncerti Beogradske filharmonije sa Gabrijelom Felcom posebni kako u programskom tako i u izvođačkom smislu.

Nesebično i uzajamno davanje šefa-dirigenta i orkestra publika izuzetno prepoznaje, a njihov sinoćni nastup dovelo ju je do ekstaze.

Jedinstvena interpretacija Simfonije broj 2 Rahmanjinova, vrlo je ubedljivo dokazala zašto je Felc dobitnik nagrade Fondacije Sergej Rahmanjinov za izvođenje muzike ovog kompozitora.

Od samih filharmoničara ne postoje strožiji kritičari, a nakon nastupa sa voljenim šefom-dirigentom moglo se čuti da im je ovo bio najbolji koncert u sezoni koje se svečano zatvara narednog petka, 3. juna.

Nakon zvaničnog finala, sledi grandiozni “Betoven maraton” kako u Dortmundu tako i u Novom Sadu 26.juna sa izvođenjem svih simfonija ovog kompozitora u jednom danu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar