U trendu

Beogradska filharmonija svira Šenberga i Betovena

BEOGRAD – Beogradska filharmonija i šef dirigent Gabrijel Felc su pred velikim izazovom u pripremi ekskluzivnog programa u kojem će 4. 5 i 6. marta u filharmonijskoj Sali premijerno izvodi Kamernu simfoniju Šenberga i Betovenovu Četvrtu simfoniju, najavljuju iz Filharmonije.

Šenbergova Kamerna simfonija je veoma zahtevno delo, predstavlja izazov i avanturu kako za orkestar tako i za dirigenta.

Iako je Gabrijel Felc izvodio ovo delo nekoliko puta u svojoj karijeri, svaki put oseća da je pred njim veliki test:

„Kamerna simfonija je jedno od najvažnijih dela ovog kompozitora i veoma je komplikovano. Pisano je za 15 instrumenata, tako da će svaki muzičar imati ulogu soliste. Radujem se što ćemo imati tri koncerta, jer je to odličan trening za orkestar da uvežabava ovako teške harmonije, ritmove, tehnike, tempa, pregršt sitnih nota. Mi zaista vežbamo i bukvalno treniramo kao ludi. Zajedno sa Betovenovom simfonijom, ovo je stvarno program za „Ligu šampiona“, kaže Gabrijel Felc.

Iako su na prvi pogled sasvim različiti, publika će imati priliku da čuje spoj Betovena i Šenberga, kao autore koji na sličan način predstavljaju ključne ličnosti koje su izmenile tok istorije muzike.

Naredni koncert šefa dirigenta sa orkestrom zakazan je za 18. 19. i 20. mart.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.