U trendu

Beogradska premijera dokumentarnog filma „Vojničke ljubavi zauvek“

BEOGRAD – Dokumentarni film „Vojničke ljubavi zauvek“, rađen u produkciji Vojnofilmskog centra „Zastava film“, Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane i „Optimistik filma“ premijerno je prikazan večeras u Jugoslovenskoj kinoteci.

Premijeri filma prisustvovali su državni sekretar u Ministarstvu odbrane Mile Jelić, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, učesnici filma i brojni gosti, saopšteno je iz tog ministarstva.

Nakon prikazivanja filma na brojnim međunarodnim filmskim festivalima i beogradska publika bila je u prilici da pogleda film čiju režiju potpisuje nagrađivani reditelj Željko Mirković.

Film donosi ličnu priču reditelja i njegovih prijatelja sa kojima je služio vojni rok. Reč je o mladićima različitih sudbina, iz različitih krajeva tadašnje Jugoslavije, neposredno nakon NATO agresije 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, reditelj Mirković odlučio je da potraži prijatelje sa kojima je svojevremeno delio vojnički hleb i da snimi priču o prijateljstvu za ceo život.

Film „Vojničke ljubavi zauvek“ predstavlja vanvremensku priču o traganju za ljubavlju i smislom života ispričanu kroz dvadesetogodišnju vremensku lentu vojničkog života glavnih junaka.

Dokumentarni film imao je uspešan festivalski život, o čemu svedoči 14 osvojenih internacionalnih nagrada. Film „Vojničke ljubavi zauvek“ osvojio je Gran Pri na 17. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma „Zlatna buklija“ u Velikoj Plani, nagradu za najbolji dokumentarni film na festivalu u Turskoj, kao i nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Londonu.

Takođe, ovo ostvarenje dobilo je nagradu za najbolju režiju na filmskom festivalu u Napulju i nagrade za najbolji dokumentarni film na više festivala u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film je nedavno osvojio još četiri nagrade za najbolji dokumentarni film i to tri nagrade na festivalima u Indiji i jednu nagradu na njujorškom festivalu „International Gold Award“.

Ekipu filma predvodio je direktor Vojnofilmskog centra „Zastava film“ Uprave za odnose sa javnošću pukovnik Goran Ikonić.

Narator je bio Aleksandar Gligorić, direktor fotografije Žarko Pekez, dok je dizajner zvuka bio Boris Šurlan, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar