U trendu

Beogradska premijera predstave „Uspomene Sare Bernar“ u Narodnom pozorištu

BEOGRAD – Beogradska premijera predstave „Uspomene Sare Bernar“, prema tekstu Džona Marela, u adaptaciji i režiji Staše Koprivice, sa Tanjom Bošković u naslovnoj ulozi, biće održana u nedelju 5. marta na Sceni „Raša Plaović“.
U ovoj duodrami, nastaloj u koprodukciji Hercegnovskog pozorišta i JUK „Herceg Fest“, lik Sarinog sekretara Pitua tumači Dejan Đonović.

Predstava, premijerno izvedena 16. septembra prošle godine u Herceg Novom, ne govori samo o životu i smrti slavne glumice Sare Bernar, nego i o pozorištu i pozorišnoj umetnosti uopšte provodeći publiku „sa druge strane“ u nameri da vidi naličje svega što može biti i tužno i smešno.

„Sara Bernar svojim ciničnim komentarima na sopstvena dramatična sećanja osvetljava licemerje i bedu koji neizostavno prate dramske stvaraoce i slavne ličnosti oduvek i pratiće ih dokle god postoje izvođačke umetnosti. U ovom čitanju teksta, bavili smo se i začecima selebriti kulture i svega onog što što vidimo da ona i danas donosi“, kaže rediteljka Staša Koprivica.

Prema njenim rečima, Marelov komad je poput „Pandorine kutije“ – kada se jednom otvori, opsežnom analizom i preciznim postupkom, iz nje izlazi sve što savremena civilizacija pokušava da potisne.

Vizuelni identitet predstave kreirali su Danilo Babović (dizajn scene) i Vesna Vukićević (kostimografkinja).

Za ulogu Sare Bernar, proslavljena srpska dramska umetnica Tanja Bošković zimus je na 27. Međunarodnom festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu osvojila Nagradu za najbolju glumicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar