U trendu

Beogradski džez festival od 16.do 21.decembra u Domu omladine

BEOGRAD – Beogradski džez festival u svom 36. izdanju malo je pomerio datum održavanja, i sada će to biti od 16. do 21. decembra na sceni organizatora smotre – Doma omladine Beograda (DOB), pod sloganom „Jažistance“, gde će nastupiti Vlatko Stefanovski, Matija Dedić i mnogi svetski i regionalni umetnici.

Ulaznice su u prodaji od danas na Ticket Vision blagajni u DOB za svih sedam koncerata koji će se održati u četiri dana na dve scene – Velika sala i “Amerikana”.

Uprkos dobro poznatim otežavajućim okolnostima koje zbog pandemije vladaju u čitavom svetu već mesecima, Beogradski džez festival (BDŽF) biće održan i ove godine uz maksimalno poštovanje svih važećih zdravstvenih mera koji se odnose na bezbednost publike i učesnika.

U fokusu će biti istaknuta imena srpske i regionalne džez scene koji su ostavili značajnog traga u istorijatu festivala i džez muzike na ovim prostorima.

Festival je po pozivu postao član Evropske džez mreže (Europe Jaž Network) kao jedini srpski predstavnik ove značajne grupe i ove godine nastavlja sa promocijom savremenih trendova na evropskoj džez sceni.

Ekskluzivni gosti stižu iz Austrije, Italije, Francuske i Mađarske, dok tradicionalno, podršku i značajnu pažnju festival poklanja najmlađim srpskim džez snagama, posebnim programom u saradnji sa Katedrom za džez i popularnu muziku Fakulteta muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu.

Slogan „Jažistance“, označava otpornost džez muzike kroz istoriju, pa i danas, u ovim teškim i komplikovanim vremenima, dok sa druge strane opominje na tu strašnu nužnost ove godine: neophodnu fizičku distancu, koja će biti imperativ i tokom trajanja 36. izdanja BDŽF-a.

Prvog dana, 16.12. festival od 19 časova u Velikoj sali će otvoriti Nenad Vasilić – Baš & Strings, umetnik na relaciji Srbija-Austrija, dok će narednog dana biti na sceni “FilippoVignato Trio” (Italija, Francuska, Mađarska) takođe na Velikoj sceni.

U sali “Amerikana” tog drugog dana 17.12. nastupiće Ivan Radivojević kvartet u saradnji sa FMU kroz spomenuti program predstavljanja mladih džez muzičara iz Srbije.

Iz te selekcije i sledećeg dana 18.12. u istoj sali sviraće “Gorica & The Grooveheadz”.

Kombank Dvorana te večeri (18.12.) biće domaćin koncertu (19.00h) sastava “Avishai Cohen Trio” (Izrael, Azerbejdžan), koji su već jednom odlagani.

Ulaznice kupljene za taj nastup koji je bio zakazan za 27. april i zatim odložen zbog vanrednog stanja, važe i za ovaj koncert, potrebno ih je samo zameniti na blagajni DOB-a do 15. decembra za karte sa novim terminom.

Nedelja, 20. decembra donosi pravu atrakciju, regionalne zvezde Makedonije i Hrvatske, duet Vlatko Stefanovski i Matija Dedić, koji će sigurno biti rasprodat u tom kapacitetu sale.

Istu noć u “Amerikani” nastupiće Ulrih Dresler sa projektom “LIMINAL ZONE: Azure” iz Austrije, a poslednje veće 21. decembra određeno je za legende srpskog džeza.

Tada će na pozornici Velike sale svirati Lazar Tošić kvintet, Vlada Maričić kvartet, i čuveni Jovan Maljoković sekstet.

Cene karata su uglavnom 500 i 700 dinara, jedino su malo “jače” cifre za koncerte Avishai Cohen Trio (1200, 1600, 2200, 2500), kao i Vlatka Stefanovskg i Matije Dedića (1000, 1500 i 2000 dinara).

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd (Gradska uprava, Sekretarijat za kulturu), koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Italijanski institut za kulturu, Austrijski kulturni forum, Ambasada Izraela, Turistička organizacija Srbije, Turistička organizacija Beograda, FMU, Alma Quattro.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.