U trendu

Beogradski džez festival od 26. do 31. oktobra

BEOGRAD – Ovogodišnji Beogradski džez festival biće otvoren 26. oktobra pod sloganom „Džez plamen“ u organizaciji Doma omladine Beograda i trajaće do 31. oktobra.

Osim što je ovo 37. izdanje ove manifestacije, ove godine se istovremeno navršava 50 godina od početka njegovog održavanja (1971), te organizatori najavljuju „umetnički vrhunske koncerte koji će se dugo pamtiti“.

„Slogan festivala „Džez plamen“ u skladu je sa jedinstvenom godišnjicom, retkom i u sredinama sa većom džez tradicijom od naše. Kada je Beogradski džez festival osnovan 1971. godine, niko nije mogao da pretpostavi da će plamen džeza kod nas biti tako dugovečan i da će iz godine u godinu obasjavati ovu sredinu smelom muzikom“, navode organizatori manifestacije.

Povodom obeležavanja ovog značajnog jubileja, kako je najavljeno, festival ne samo da će biti održan u svom punom formatu (šest dana), već će biti održan i jedan „plus“ koncert u Domu omladine i biti upriličeno i njegovo gostovanje u Novom Sadu.

U salama Doma omladine Beograda i Kombank dvorane nastupiće 25 sastava sa preko 100 muzičara iz 18 zemalja Evrope, Severne Amerike i Azije, uz reprezentativno predstavljanje najtalentovanijih mladih autora sa srpske džez scene.

Prvih šest izvođača koji će biti deo bogatog programa festivala su: „Majamisti Trio“, Marija Šnajder, Aziza Mustafazade, Markus Štokhauzen, „Rajmden“ i Teo Kroker.

Novosadski sastav „Majamisti Trio“ do sada je na ovom festivalu nastupao samo jednom, pre 10 godina, kada su promovisali svoj debi album „Mistilend“.

Sastav čine pijanistkinja Maja Alvanović, kontrabasista Ervin Malina i bubnjar Lav Kovač.

Uvaženi gosti nastupa ovog tria, kako je najavljeno, biće austrijski bas klarinetista i saksofonista Ulrih Dreksler, makedonsko-francuska vokalistkinja Aneta Džordž, kao i novosadski dečji hor „La La Studio“.

Kompozitorka i aranžer orkestarskog džeza Marija Šnajder ima počasni doktorat univerziteta u Minesoti i titulu NEA Jaž Master, koja se smatra najvažnijim institucionalnim priznanjem u oblasti džeza u Americi.

Dobitnica je 7 Gremija i 14 puta bila nominovana za ovo priznanje. Njen prvi Gremi, za album „Concert in the Garden“ (2004), prvo je izdanje u istoriji te nagrade koje se prodavalo isključivo putem interneta.

Nosilac je i dva ovogodišnja Gremija – za najbolju instrumentalnu kompoziciju („Sputnik“) i za najbolji orkestarski džez album („Data Lords“).

Osvojila je i nekoliko desetina titula za najboljeg kompozitora, aranžera ili orkestar u godišnjim glasanjima kritičara „Daunbita“, „Džez tajmsa“ i „Džez džurnalist asosijejšnsa“.

Na prvom gostovanju u Beogradu izvešće najupečatljivija dela iz cele karijere, dirigujući kelnskim orkestrom „Sabvej džez orkestra“.

Pijanistkinja, pevačica i kompozitorka Aziza Mustafazade ćerka je azerbejdžanskog umetnika Vagifa Mustafazadea, koga je američki džez voditelj Vilis Konover proglasio „najliričnijim pijanistom koga je upoznao“.

Glavno polje njenog interesovanja je mugam-džez – amalgam džeza, klasike i azerbejdžanskog folklora, a obrađivala je i džez standarde i dela klasične muzike.

Veoma retko nastupa, a njen beogradski koncert jedan je od samo dva potvrđena do kraja godine.

Nemački trubač i kompozitor Markus Štokhauzen sin je avangardnog kompozitora Karlhajnca Štokhauzena, čija je brojna dela i izvodio, a sarađuje i sa polubratom Simonom, koji je kompozitor i saksofonista.

Tokom karijere duge 40 godina, snimio je preko 90 albuma kao lider ili sajdmen i sarađivao sa značajnim ličnostima savremenog džeza (Arild Andersen, Ferenc Snetberger, Florijan Veber, Ralf Tauner, Rajner Bruninghaus, i drugi) i brojnim evropskim orkestrima.

Grupu „Rajmden“ čine njen vođa, klavijaturista Buge Veseltoft, basista Den Berglund i bubnjar Magnus Estrem, a spojila ih je Veseltoftova dugogodišnja želja da vodi akustični džez trio.

Njihova muzika zasnovana je na tri elementa: melanholičnim i atmosferičnim kompozicijama, dramatičnom ritmičkom punjenju i virtuoznoj džez svirci.

Pored modernog džeza, u njihovoj kreaciji mešaju se i uticaji Baha, filmske muzike i rokenrola, reflektujući sve aspekte skandinavske muzike 21. veka.

Trubač i kompozitor Teo Kroker unuk je bluz-sving trubača Doka Čidema, nastupao je u sastavu „Di Di Bridžvoter“, a zatim je ostvario upečatljivu solo karijeru.

Nastupao je na najprestižnijim svetskim festivalima (Roterdam, San Sebastijan, Peruđa) i sarađivao sa zvezdama džeza i pop muzike.

Poslednji album „Star pipl nejšn“ doneo mu je prvu nominaciju za Gremi.

Beogradski džez festival je po pozivu član Evropske džez mreže (Europe Jaž Network), a pokrovitelji ovogodišnjeg izdanja su Grad Beograd i Ministarstvo kulture.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.