U trendu

Beogradski mesec fotografije počinje 8. maja u Kući legata

BEOGRAD – Peto izdanje “Beogradskog meseca fotografije” biće otvoreno 8. maja u Kući legata i u bioskopu Balkan u Beogradu, a programi će se realizovati i na mnogim lokacijama prestonice, najavljeno je iz direkcije festivala.

U Kući Legata samostalne izložbe će imati šestoro umetnika: Dušan Koćol, Karolina Patos, Lorena Ros, Marija Ćalić, Matej Milenković i Vladimir Živojinović.

Lorena Ros je trostruka dobitnica fotografske nagrade „World Preš” i jedna od najboljih španskih fotografkinja novije generacije.

Ona će predstaviti dokumentarni rad „Neizgovoreno“ koji se bavi žrtvama seksualnog nasilja.

Slovački umetnik Dušan Koćol će predstaviti svoju postavku „Cruising for a bruising”, a Karoliina Patos iz Finske izložbu „Heroji” o rodeo kulturi u SAD, koju je pratila duže od sedam godina.
Marija Ćalić biče predstavljena izborom iz foto ciklusa „Spokojna noć”, čije je polazište opus britansko-francuskog književnika Semjuela Beketa, dok su na izložbi „Astronaut” predstavljeni radovi Mateja Milenkovića, čije fotografske serije prate njegovi poetski zapisi.

Poslednji autor, Vladimir Živojinović, predstaviće svoj projekat „Prvi srpski ski-skakač – Od ručno pravljenih staza do Zimskih olimpijskih igara”.

Drugi deo otvaranja festivala održaće se u bioskopu Balkan istog dana 8. maja, od 19 časova, kada će samostalne izložbe predstaviti međunarodni i domaći autori uz grupnu kolekciju radova “Made of Photos #2”.

Stefani Pistel iz Nemačke izložiće projekat „Bucket list” sačinjen od kolekcije portreta poznatog ruskog baletskog igrača i glumca Sergeja Polunjina, koji su nastali u Kaliforniji, Moskvi i Beogradu, gde je bio gost krajem 2020. godine.

Portugalska umetnica Ines d’Oray imaće rad „Antre”, inspirisan kompozicijom „Ogledalo u ogledalu” Arva Perta, a makedonski fotograf Ivan Blažev izložiće delo „All time is all time”, nadahnut romanom „Klanica 5” o bombardovanju Drezdena.

Nemačka autorka Karsten Kronas predstaviće serijal „Potraga za g-dinom X”, a austrijski umetnik Klaus Pičler izložiće seriju fotografija „Ovo će vam zauvek promeniti život”.

Projekat „Ćelijska međupovezanost” delo je Milana Markovića, dok će se Miloš Nešić predstaviti fotografskim perfomansom „Sateran u ćošak” koji je izveo tokom policijskog časa u Beogradu u trajanju od čak 84 sata.

Miloš Tomić će izložiti rad „Nežni vandalizam”, zanimljivu kolekciju nastalu uništavanjem starih fotografija, dok će se poslednja umetnica ovog ciklusa Olaz Vaskez iz Španije istaći delom „Minbizia” kao duboko intimnim projektom.

Osim ovih projekata, u Konaku kneginje Ljubice, 9. maja biće otvorena izložba „Na morskom svetlu” španske autorke Espe Pons.

Istog dana u Grafičkom kolektivu publika će moći da vidi radove Aleksandra Slavkovića „Srbija – lepa i slepa”, kao i radove britanskog umetnika Greboa Greja – „Zagrebi ispod površine”.

Narednog dana, 10. maja, u RTS klubu biće otvorena izložba fotografija „Tako je talasao NOVI TALAS”, dok će u Kulturnom centru Grad svoje radove predstaviti Luka Cako na postavci „Oči moje”.

Festival „Beogradski mesec fotografije“ je prvi put organizovan 2016. godine, a organizacioni tim ovo izdanje manifestacije posvetio je onima koji su ugroženi haosom usled epidemije kovid-19, i svim preminulim ljudima od ove bolesti, kao i dramskim, muzičkim, likovnim umetnicima kojih više nema.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.