U trendu

Beogradski sajam knjiga počinje u nedelju

Jubilarni 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga počeće u nedelju, 25. oktobra, i trajaće do 1. novembra 2015. godine, najavili su danas organizatori.
Počasni gost ovogodišnjeg sajma je Rusija, koja će izložiti 1.500 knjiga i predstaviti šestoro pisaca, dobitnika nacionalnih nagrada.

Na ovogodišnjem Beogradskom međunarodnom sajmu knjiga učestvovaće više od 450 izlagača iz Srbije, susednih zemalja, Francuske, Irana, Rumunije, Azerbejdžana, Angole, Indije, Brazila, Italije, Nemačke, Španije, Velike Britanije, Rusije i Japana.

Biće organizovani posebni programi povodom jubileja Sajma, kao i 80. godišnjice rođenja Danila Kiša, 100. godišnjice rođenja Branka Ćopića, kao i godišnjice Milana Kašanina, Branislava Petronijevića i slovenskog prosvetitelja Metodija Solunskog.

Na programu su i tribine, okrugli stolovi, izložbe posvećene Branku Ćopiću, lejdi Pedžet, ćirilici, srpskim borcima u Prvom svetskom ratu.

Organizatori Sajma dodeliće tradicionalne nagrade najboljem izdavaču, izdavačkom poduhvatu, dečijoj knjizi, najlepšem izdanju, priznanje „Dositej Obradović“, a prvi put biće proglašen i najbolji izdavač u dijaspori na srpskom jeziku.

Predsednik Odbora Međunarodnog beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović predstavio je danas u Beogradu monografiju autorke Irine Milutinović koja je povodom jubileja objavljena na srpskom, engleskom i ruskom jeziku. To izdanje sadrži diplomatski, društveni, ekonomski i politički presek događaja u vezi sa Sajmom knjiga.

„Monografija će vas iznenaditi u nekim delovima. Tu prvenstveno mislim na 1983. godinu kada je organizovana prva izložba u sklopu Sajma“, rekao je Avramović u hotelu „Moskva“.

On je najavio i konferenciju za novinare koja će biti održana u četvrtak, 22. oktobra, a na kojoj će biti predstavljen kompletan program sajma.

Danas je prikazan i kratak film o tome kako je izgledao Sajam knjiga ranije i kako se menjao iz godine u godinu, a Avramović je ukazao na činjenicu da su prvih godina Sajam uvek otvarali političari, a da sada to rade ličnosti iz oblasti kulture, što, kako je ocenio, „predstavlja još jedan primer kako se Sajam vremenom menjao“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar