U trendu

Beogradsko dramsko: Festival „Naši dani“ od 2. do 6.novembra

BEOGRAD – Mini festival „Naši dani“ biće održan od 2. do 6. novembra u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP) kao smotra od pet predstava Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada.

Beogradska publika će tako gledati sledećih pet naslova – „Tartif“, „Veštice iz Salema“, „Ko je ubio Dženis Džoplin?“, „Bura“ i „Krvave svadbe“.

Navedeni festival „Naši dani“ počeo je u maju ove godine kada je novosadska publika imala priliku da gleda pet predstava BDP-a u SNP-u, tako da će ovo biti uzvraćeno gostovanje.

Takođe, BDP je sa novih pet komada igralo i na sceni Novosadskog pozorišta (Ujvideki Sinhaz), koje je uzvratilo gostrovanje tokom oktobra u pozorištu na Krstu.

Hit predstava „Tartif (Komično u klasičnom)“ prema Molijeru, koja otvara manifestaciju 2. novembra, autorski je projekat prerano preminulog reditelja Igora Vuka Torbice, realizovana u koprodukciji SNP-a i Narodnog pozorišta Sombor.

U originalnom Molijerovom tekstu drame, centralna tema je licemerje i laž, dok je u adaptaciji Igora Vuka Torbice, tema usmerena na aktuelne probleme u društvu kroz okvir porodice.

Nastanak novog teksta predstave odigravao se tokom procesa samog rada uz smele glumačke improvizacije. Autorsko delo Torbice ukazuje na moralnu slabost, izmanipulisanost zbog nametnutog osećaja krivice, na pristajanje na neprihvatljive uslove života, potčinjenost, glupost i laž.

U predstavi igraju: Saša Torlaković, Hana Selimović, Ninoslav Đorđević, Tijana Marković, Marko Marković, Biljana Keskenović, Danica Grubački, Marko Savić, Dušan Vukašinović, Nemanja Bakić, Milorad Kapor, Milijana Makević.

Narednog dana, 3. novembra biće odigrana predstava „Veštice iz Salema“ Artura Milera, u režiji Nikite Milivojevića, koju je publika u Beogradu gledala pre nekoliko sezona na gostovanju u JDP-u.

Inspiracija za ovaj komad čuveni dramski pisac Artur Miler je pronašao u periodu kada je u Americi pokrenuta tajna istraga velikog broja vladinih članova osumnjičenih da su špijunirali u korist komunista. Simbolika tog vremena vezana je za istinite događaje sa kraja 17. veka u Salemu, mestu u Masačusetsu, koje je postalo poznato po lovu na veštice i njihovom javnom suđenju.

U predstavi igraju: Branislav Jerković, Ivana Pančić, Teodora Marčeta, Mia Simonović, Nina Rukavina, Sonja Isailović, Alisa Lacko, Marija Medenica, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, i drugi.
Četvrtak, 4. novembar rezervisan je za dramu „Ko je ubio Dženis Džoplin?“ u režiji Sonje Petrović.

Kroz biografsku priču o rok zvezdi 60-tih godina prošlog veka, pruža se portret generacija tadašnjih bitnika sa dosta muzičkog repertoara koji vodi u 1970. godinu, u sobu 105 holivudskog Lendmark hotela, gde je sa samo 27 godina umrla Dženis Džoplin.

Predstava će biti izvedena na maloj sceni „Predrag Pepi Laković“, a igraju – Bojana Milanović, Sonja Isailović, Dimitrije Aranđelović, Stefan Vukić, Petar Banjac, Filip Grubač, Igor Sakač i drugi.

U petak, 5. novembra na velikoj sceni “Olivera i Rade Marković” publika će premijerno gledati komad „Bura“, po delu Vilijema Šekspira, u režiji Kokana Mladenovića.

Kako sam reditelj navodi, njegova „Bura“ nije komad o praštanju, već o mržnji i predstavlja njegovo preispitivanje naše stvarnosti i kako ovaj komad odgovara današnjem vremenu.

Songove je radio muzičar Marko Šelić Marčelo, koji i glumi prvi put u pozorištu, a uz njega su na sceni – Anđela Pećinar, Aleksandar Sarapa, Aleksandra Pleskonjić, Nenad Pećinar, Milovan Filipović, Milan Kovačević, Jugoslav Krajnov, Igor Pavlović, Dušan Vukašinović, kao i muzičari: Nevena Glibetić Nensi i Rade Sklopić Rejd.

Poslednji dan mini festivala, 6. novembar biće obeležen takođe sa još jednom predstavom Igora Vuka Torbice – „Krvave svadbe“ prema drami Frederika Garsija Lorke, u koprodukciji SNP-a i festivala „Grad teatar“ Budva.

Iako tragična u svojoj osnovi Lorkina drama u ovoj magično estetizovanoj, vanserijskoj predstavi proizvodi neobičnu vedrinu.

Igraju: Varja Đukić, Milica Grujičić, Ivana Mrvaljević, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić, Nenad Pećinar.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar