U trendu

Beogradsko dramsko pozorište u četvrtak slavi 73.rođendan

BEOGRAD – Beogradsko dramsko pozorište obeležiće u četvrtak, 20. februara, 73. rođendan tradicionalnom dodelom godišnjih nagrada.

Priznanje „Tatjana Lukjanova“ – glavna nagrada za višegodišnji doprinos BDP i pozorišnom životu Srbije pripašće Jagošu Markoviću, reditelju koji je, kako se navodi u saopštenju, karijeru 1988. godine praktično započeo u ovom teatru, predstavom „Čarapa od sto petlji“ Aleksandra Popovića.

„Za više od 30 godina njegovih šezdesetak režija na prostoru čitave nekadašnje Jugoslavije, kao i u Evropi, značajno su uticale na scenski jezik, savremen pristup klasici, kao i eksplozivan, ekspresivan, specifičan glumački izraz“, kažu iz BDP.

Prošle godine Jagoševa postavka „Sumrak bogova“ Ivora Martinića, po filmu Lukina Viskontija, proglašena je po oceni kritike i stručne javnosti za predstavu koja je obeležila čitavu godinu.

Nagrada za najbolja ostvarenja članova ansambla i gostujućih umetnika i autora, u predstavama BDP pripala je Pavlu Pekiću za ulogu Fon Ašenbeka u pomenutoj Jagoševoj predstavi, kao i Patriku Laziću za režiju komada „Fine mrtve d(j)evojke“ Mate Matišića.

Glumačkom ansamblu predstave „Plastelin“ u režiji Marka Torlakovića pripala je Specijalna nagrada za kolektivnu igru u kojoj su „svoje umetničke individue podredili specifičnom konceptu predstave.“

Prizanje za radni doprinos „Mihajlo Fejzulovski“ za uložen trud i ostvarene rezultate u radu, „koji su doprineli nesmetanom funkcionisanju u svakodnevnim poslovima, kao i u redovnoj produkciji“, dodeliće se Bojani Karajović – pomoćniku direktora; Dragani Dragićević – poslovnom sekretaru; Iliji Kozjaku i Nebojši Krogu – majstorima svetla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.