U trendu

“Beogradsko proleće” u novom ruhu u Kombank Dvorani

BEOGRAD – Kombank dvorana u Beogradu ima cilj da tradicionalni i nekada prestižni festival “Beogradsko proleće”, koji je nastao pre tačno 60 godina, ponovo oživi u novom ruhu, nakon što je prava za tu smotru i brend otkupila od Udruženja muzičara džez, zabavne i rok muzike, saopštila je ova ustanova kulture.
Pre šest decenjija, 17. aprila 1961. godine na sceni Dvorane Doma sindikata, današnje Kombank dvorane, počeo je svoj glamurozni život čuveni festival zabavne muzike “Beogradsko proleće“, za koga mnogi smatraju da je bio u rangu s tadašnjem Opatijskim festivalom, kao i sa italijanskim festivalu u Sanremu.

U planu je da se nakon rešenja epidemiološke situacije, manifestacija “Beogradsko proleće” nastavi kao tradicija pod krovom Kombank dvorane, kada će ponovo na Velikoj sceni nastupati muzički velikani domaće zabavne scene.

Na prvom festivalu održanom dva dana zaredom 17, i 18. aprila 1961. godine u Domu sindikata jedini žiri bila je – publika.
Na prvom izdanju manifestacije nastupili su tada najpopularniji pevači zabavne muzike u tadašnjoj Jugoslaviji: Đorđe Marjanović, Predrag Gojković Cune, Tereza Kesovija, Lola Novaković, Nada Knežević, Dušan Jakšić i drugi.
Pobednik prvog Beogradskog proleća bila je pesma „Anđelina“, čije su verzije pevali Đorđe Marjanović i Radoslav Graić, inače autor pesme.
Drugo mesto osvojio je takođe Đorđe Marjanović sa pesmom „Nek’ prođe zima“, dok je treće mesto pripalo Marku Novoselu za numeru „Valovi“.
Na inicijativu Umetničkog ansambla „Stanislav Binički“ i nedavno pokojnog kompozitora i dirigenta Vojkana Borisavljevića, održan je 2009. koncert evergrin muzike „Proleće u Beogradu“, a onda i 2010. i 2011. godine.
Na ovim revijalnim koncertima u Domu sindikata nastupili su Đorđe Marjanović, Lola Novaković, Miki Jevremović, Leo Martin, Bisera Veletanlić, Neda Ukraden, Maja Odžaklijevska, Radmila Karaklajić, Zafir Hadžimanov, Ljiljana Petrović, Boris Bizetić, Beti Đorđević, Lado Leskovar, Lutajuća srca i mnogi drugi, a 2011. godine gost iznenađenja bila je Tereza Kesovija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.