U trendu

“Berači snova” osvojili dve glumačke nagrade u Čortanovci

BEOGRAD: Predstava “Berači snova” u režiji Božidara Đurovića osvojila je dve glumačke nagrade na nedavno završenom festivalu “Nova Tvrđava teatar” u Čortanovcima, a laureati su Hadži Nenad Maričić i Biljana Đurović, saopštili su iz pozorišta Zvezdara teatar iz Beograda.

Upravo to dvoje glumaca iz nagrađenog komada zvanično su preko Zvezdara teatra podelili svoje utiske sa javnošću.

“Nagradu u Čortanovcima pre svega doživljavam kao priznanje onim pozorišnim zaljubljenicima, koji su „u vreme Korone“ učinili sve da teatar opstane. Ova se predstava rodila upravo pred očima onih, koji su svojom velikom ljubavlju prema dramskoj umetnosti učinili da pozorišne sale ne budu prazne. Naprotiv, bile su pune u dozvoljenom kapacitetu ”, izjavio je laureat Hadži Nenad Maričić.

“Delim sa njima ovaj uspeh i uveren sam da će predstava “Berači snova” još dugo živeti na sceni. Ne sumnjam u to, jer ona vrlo lako osvaja srca publike svojom iskrenošću, neposrednošću. Lik Zdravka, kojeg tumačim, ostaje poput nekog zaveta svakome, posle predstave: Ne poklanja se i ne prodaje zemlja, ako je ostalo još imalo zdravog razuma”, zaključio je Maričić.

Talentovani glumac stalni je član Narodnog pozorišta u Beogradu gde je ostvario u karijeri niz zapaženih uloga u predstavama kod velikih reditelja kao što su Nikita Milivojević (“Put u Damask”, “Henri Šesti”), Andraš Urban (“Sumnjivo lice”, “Rodoljupci”), pokojni češki umetnik – filmski režiser Jirži Mencl (“Vesele žene Vindzorske”), kod pisca i režisera Siniše Kovačevića (“Velika drama”).

U sastavu tročlanog žirija radili su književnik Laslo Blašković (predsednik), glumica Jovana Balašević i književna prevoditeljka Ivana Đurić Paunović.

Oni su dali sledeće obrazloženje za nagradu: „Mudrom i svedenom igrom, Hadži Nenad Maričić sagradio je lik oca porodice koji se teško snalazi u tranzicijama i promenama koje ruše njegov svet i sistem vrednosti. Postavljen u centar kruga koji čine njegov otac, njegova supruga, deca i komšije, on u sebi ne može da pronađe onu vertikalu za koju je mislio da je nenarušiva i zauvek prisutna“.

Festival je osnovao novo priznanje, koje će se od ove godine dodeljivati pod imenom Nagrada za glumu „Milan Gutović“.

Čast da ponese prvu nagradu „Milan Gutović“ na ovom ambijentalnom festivalu pripala je Biljani Đurović za ulogu Ivanke u spomenutoj predstavi „Berači snova“.

Žiri je zapisao svoje – “Junakinja Ivanka – Biljane Đurović, oslonjena na tradicionalnu ulogu supruge i majke, a na korak do polu-emancipacije žene u seoskoj sredini, snažnom i čvrsto postavljenom igrom gradi ovaj lik komičko-tragičkim sredstvima, i koji je u neprekidnom procesu tranzicijskog traganja“.

Tim povodom glumica Đurović je rekla da nagrade i priznanja najčešće donose radost, ali i odgovornost.

“Vest da sam prvi dobitnik nagrade “Milan Gutović” nosila je sobom jedno posebno osećanje. Nepoznanica mi je bila sama informacija da je nagrada koja nosi Lanetovo ime ustanovljena, i ta činjenica me je veoma obradovala”, bili su prvi utisci dramske umetnice.

“Još uvek sam obuzeta tugom zbog iznenadnog odlaska glumca koji je po svemu bio poseban, osoben, svoj, koji je ostavio trag kakav samo odabrani mogu za života da ostave. Takođe, potresena zbog gubitka ne samo kolege, sa kojim sam delila scenu, već nadasve odanog prijatelja, na vest o nagradi, u meni su se smenjivali osećaji tuge, radosti, počastvovanosti, zahvalnosti”, puna emocija je izjavila umetnica koje je godinama igrala sa Gutovićem u hit komedijama “Sumnjivo lice” Branislava Nušića i “Večera budala” Fransisa Vebera, obe na sceni Zvezdara teatra, takođe obe u režiji njenog supruga Božidara Đurovića.

“I dokle god se u Zvezdara teatru bude igrala predstava “Berači snova”, znam da će Lane iz nebeske lože nadgledati Ivanku i njene ukućane, baš kao što će i voštanica koju prinesoh, doneti mir njegovoj duši i sijati na nebeskom stolu oko kojeg ćemo se jednog dana opet okupiti na “Večeri budala”, ali i obasjavati put budućim dobitnicima ove značajne nagrade”, zaključila je Biljana Đurović.

Podsetimo, predstava „Jugoslavija, moja dežela“ prema romanu Gorana Vojnovića, u režiji Marka Misirače, Gledališča Koper i Pozorišta Prijedor, proglašena je za najbolju predstavu na osmom izdanju ambijentalnog festivala „Novi tvrđava teatar“ u „Vili Stanković“ u Čortanovcima.

Takođe dva priznanja za najbolju žensku ulogu pripala su i glumicama iz predstave Dina Mustafića – „Život se sa mnom mnogo poigrao“ – Sanji Ristić Krajnov i Gordani Đurđević Dimić, u produkciji samog festivala.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.