U trendu

Besplatne radionice mozaika i vajanja za decu u Šumatovačkoj

BEOGRAD – Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka iz Beograda sutra će početi besplatne radionice mozaika i vajanja za decu tokom januara i februara pod nazivom “Stare slikarske tehnike mozaika i vajanje za mlade” u okviru tog Centra.

Radionice za sve prijavljene učenike osnovnih i srednjih škola od 14 do 19 godina u Šumatovačkoj, koje će intenzivnim programom trajati do 28. februara, vode Dunja Trutin i Aleksandar Pantić, dok je koordinator projekta Danijela Rančić.

Sadržaj projekta odnosi se na kreiranje mozaika i vajarskih minijatura sa temama i motivima koji su bliski interesovanjima učenika kao što je portret omiljenog karaktera iz filma, stripa, knjige ili video igre, ili portret znamenite, poznate ličnosti koja ih inspiriše, što predstavlja uvod u likovnu problematiku.

Izbor polaznika može biti i neka duhovita, angažovana, poetska ili lična poruka koja bi se likovno oblikovala u formu mozaičkog grafita, neki važan znak, oznaka ili simbol, lični tag, potpis, inicijal ili znak polaznika, kao i kućni, lični ili upotrebni predmet, čije bi se površine pokrile mozaikom, ili (re)interpretacija poznatog dela likovne umetnosti.

Rad i aktivnosti radionice su pro-aktivnog i interaktivnog tipa i naglasak je prvenstveno na praktičnom radu i aktivnoj međusobnoj komunikaciji polaznika i voditelja radionice.

Polaznici će imati prilike da kroz praktičan stvaralački rad i savete domaćina usvoje osnovna znanja principa likovnog oblikovanja i da realizuju vajanje portreta u manjem formatu.

Cilj projekta jeste upoznavanje mladih sa tehnikama – mozaik i vizantijsko slikarstvo, i to pružanjem šire edukacije u likovnom obrazovanju kroz uvid u istorijat i savremenu kulturu, ali i složenost društvenih fenomena.

Centar za likovno obrazovanje Šumatovačka, na adresi Šumatovačka 122, programe tokom januara počinje sutra, a ostali termini ovog meseca će biti 18, 20, 25, 27. i 30. januar.

Sledećeg meseca predavanja i radionice su 3, 8, 10, 15, 17, 22, 24. i 28. februara.

Projekat je podržan od strane Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda, a obavezna je prijava polaznika putem mejla art@sumatovacka.rs

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.