U trendu

„Knjiga o džungli“ u novom ruhu

Mnogi su u detinjstvu voleli "Knjigu o džungli" Radjarda Kiplinga, a rado su joj se vraćali i kad su odrasli. Veliki broj onih koji su voleli tu knjigu, ili bi je voleli da su je pročitali, voleće i "Knjigu o groblju" Nila Gejmena.
U toku noći, čovek po imenu Džek ušunjao se u kuću jedne porodice i pobio prvo roditelje, zatim devojčicu, a na kraju se uputio da ubije i bebu. Beba, maleni dečak, je bila nemirna, i čovek po imenu Džek je nije našao, jer je odlutala iz kuće i uputila se uzbrdo, ka groblju. Na groblju su bebu prihvatili duhovi onih koji su tamo pokopani, a čoveka po imenu Džek, koji je pratio miris bebe, sa groblja je odveo zagonetni Sajlas. Sajlas, ni živ ni mrtav, ali sa darovanom Slobodom groblja, prihvatio je da bude dečakov staratelj; dečaka je usvojio par uvaženih pokojnika, gospodin i gospođa Ovens, i dečak je dobio ime Niko Ovens.
Dečak je rastao na groblju, kao mali Mogli u džungli. Učio je trikove mrtvih, duhovi koji su se za života bavili podučavanjem učili su ga veštinama i živih i mrtvih, podučavao ga je i Sajlas, a kasnije i gospođica Lupesku, koju je Sajlas zamolio da pripazi na dečaka dok je on odsutan. Mali Niko, skraćeno Iko, prošao je kroz svakakve avanture, upoznao stvorenja koje živi obično ne upoznaju, plesao je sa mrtvima u posebnoj noći, stekao je prijatelje i među živima i među mrtvima, čak se sprijateljio i sa vešticom sahranjenom na neosvećenom delu groblja. A sve vreme, premda je dugo bio toga nesvestan, nad njim je lebdela opasnost, jer je o njemu postojalo proročanstvo, a čovek po imenu Džek, kao i njegove "kolege", bili su spremni da idu dokle god je potrebno kako bi sprečili da se to proročanstvo ostvari. Džek i njegove "kolege" su veoma sposobni u ubijanju, a Niko kao zaštitnike ima stanovnike groblja – nematerijalne – kao i jednog vampira, jednog vukodlaka, jednu mumiju i jednog ifrita, a pomaže mu i devojčica Skarlet. Hoće li to, uz Nikovu sopstvenu dovitljivost i hrabrost, biti dovoljno? Ili će čovek po imenu Džek uspeti da završi ono što je počeo ubijanjem Nikove porodice?
"Knjiga o groblju" je podeljena na poglavlja, a svako poglavlje, kao i u "Knjizi o džungli", zapravo je celovita priča. Sličnost sa "Knjigom o džungli" ne završava se na tome i na priči o dečaku odraslom u neuobičajenom okruženju; tajanstveni Sajlas, uvek u crnom, mogao bi da podseti na crnog pantera Bagiru, brbljivi, ne naročito bistri, ali opasni gulovi koji od Nika pokušavaju da načine jednog od svojih mogli bi da podsete na majmune-Bandarloge… Ukoliko ste čitali "Knjigu o džungli", mogli biste da uživate, između ostalog, u otkrivanju paralela između te dve knjige. Ukoliko niste, preostaje vam "samo" uživanje u veoma zanimljivoj knjizi za mlade svih uzrasta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.