U trendu

BG izjava: Istina o čoveku i o vremenu nema samo jednu stranu

BEOGRAD – Učesnici skupa “Beogradski kontrapunkt”, pisci Habib Ahmadzade (Iran), Muharem Bazdulj (Srbija), Slobodan Despot (Švajcarska), Džang Đićijang (Kina) i German Sadulajev (Rusija) potpisali su danas u Jugosloveskoj kinoteci “Beogradsku izjavu” kojom su se složili da je kultura izraz zapitanosti i odgovornosti i svest da svet ne počinje od juče, niti će trajati samo za našega trajanja.
“Došli smo ovde , u grad na staroj, simboličnoj granici svetova, na mesto čestih sudara, ali i kulturnih ukrštaja, u težnji da naš razgovor bude sadržajna razmena i prožimanje. Potreba za susretima uvažava pojedinačne razlike i različita nasleđa što ih nosimo kao vlastitu osnovu”, istakli su učesnici trećeg “Beogradskog kontrapunkta” koji su organizovali Ministarstvao kulture i informisanja i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.
U “Beogradskoj izjavi” podseća se da je veliki srpski pisac, koji je živeo u ovom gradu, nobelovac Ivo Andrić, ukazao, u jednoj važnoj prilici, na to da je u poslu kojem je posvetio život sadržana prava istorija čovečanstva.
“Kultura zna da istina o čoveku i o vremenu nema samo jednu stranu. Kultura ne osuđuje, naročito ne sračunato i naslepo, nego nastoji da razume. Vrtlog visokotehnologizovane epohe potiskuje na marginu nekada nesporne kulturne težnje. Zaoštravaju se odnosi među narodima, a poravnava kulturno obilje sveta. Razaranja su i fizička i duhovna, a nosioci moći svoje interese poturaju kao neusputne vrednosti”, saglasni su pisci.
Oni su se i složili i da stvaralaštvo ne trpi nametnute, oktroisane istine i ograničenja, ma odakle oni dolazili.
“Globalni neurotični i površni stil života, koji se nameće kao jedini moguć i jedini prihvatljiv, pretvara antičku ili prosvetiteljsku viziju potpunog čoveka u jednodimenzionalno biće, a ljudsku zajednicu u biomasu, pogodnu za brzu mentalnu obradu i preradu”, navedeno je u “Beogradskoj izjavi”.
Dalje se zapaža da je “svetska industrija zabave i antikulture uposlena u opisanom smeru i nastoji da potpuno prevlada i zavlada”.
“Mimo drugih podela i razlika koje su neizbežne, kultura mora da doprinese višedimenzionalnosti sveta. Treba da pomogne osvešćenju pojedinaca klonulog pod epohalnim pritiskom. Kultura od razlika pravi bogatstvo kontrapunkta, a ne metež sukoba. Svaki razumevajući razgovor čini korak ka smeru takvog osvešćenja. Mi taj mali korak ovde činimo”, istakli su potpisnici “Beogradske izjave”.
Potpisivanjem “Beogradske izjave” završen je dvodnevni skup “Beogradski kontrapunkt”, u okviru koga je organizovan okrugli sto “Umetnost u vremenima krize i ratova: pogled iz današnjice”, koji su moderirali ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.