U trendu

Biblija za 21. vek

„Shvatili smo da se sva izdanja Starog Zaveta nisu mnogo promenila još od 1454. godine, kada je Gutemberg podario svetu prvu štampanu Bibliju. Vreme je za osavremenjivanje i približavanje mlađoj i urbanoj publici“, kaže Michel Gyring, jedan od četvorice švedskih preduzetnika, koji će štampati savremeno dizajnirano Sveto Pismo.

Osnovna ideja se sastoji u sledećem: umesto starih gravira, savremeno izdanje Starog Zaveta će krasiti fotografije najpoznatijih svetskih modela, koji će pozirati vodećim modnim fotografima. „Umesto crteža Adama i Eve u rajskom vrtu, biće tu fotografije Klaudije Šifer (Claudia Schiffer) i Markusa Šenkenberga (Markus Schenkenberg) na ulicama Njujorka“, objašnjava Gustaf-Wilhelm Hellstedt, još jedan od članova švedske četvorke koja donosi Stari Zavet u novom ruhu.

Lista modela i fotografa koji će učestvovati u izradi nije objavljena i za sada se drži u tajnosti. Pomenuta dva imena će verovatno učestvovati u projektu, a njih bi lako mogao da fotografiše Paolo Roversi (Paolo Roversi), poznat po radovima na kojima su se našle Klaudija Šifer i Madona. Četvorica švedskih preduzetnika najavljuju da će modeli biti, uglavnom, odeveni, ali da će biti i slobodnijih fotografija: „Biblija je puna čulnosti i erotike. Senzulanost je nemoguće zaobići i izostaviti“, objašnjavaju oni.

Na njihov projekat već reaguju crkveni zvaničnici, uglavnom negativno i sa sablažnjavanjem. Ipak, ima i onih koji odobravaju približavanje štiva mlađim generacijama i urbanoj populaciji, sve dok se ne preteruje sa prikazima nagog ljudskog tela. Upravo je tako nešto i cilj Šveđana sa originalnom idejom: „Želimo da Sveto Pismo iznesemo sa prašnjavih polica biblioteka i približimo ga publici koja čita modne magazine, prati medije i konzumira pop-kulturu“.

Korisni linkovi:

  • Sveto Pismo
  • Crkvenoslovenska Biblija na Internetu
  • Gutenbergova Biblija na Internetu

    U „ulozi“ Adama i Eve:

  • Claudia Schiffer
  • Markus Schenkenberg

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.