Big Bend RTS-a sa inostranim gostima odruzao koncert “Toska”

BEOGRAD, 17. decembra (Tasnjug) – Instrumentalna džez verzija čuvene opere “Toska” Đakoma Pučinija izvedena je sinoć uz veliki ansambl Big Benda RTS-a na sceni Kombank Dvorane, kao svojevrstan muzički i multimedijalni spektakl.

Jedinstveni projekat je realizovan u džez aranžmanu nemačkog muzičara Petera Rajter-Šauba, koji je nastupio i u ulozi dirigenta, a uz njega su svirala i još trojica inostranih solista – Martin Auer (truba), Frančesko Santuči (tenor saksofon) i Edrijen Mirs (trombon).

Zanimljivo je da zvuk instrumenata navedenih muzičara predstavlja glavne operske uloge: Floria Toska – slavna pevačica (sopran), Mario Kavaradosi – slikar (tenor) i Baron Skarpia – šef policije (bariton).

Organizator koncerta – Centar beogradskih festivala-CEBEF u poslednjem periodu često uspeva da prijatno iznenadi publiku prestonice sa raznim vrhunskim kulturnim doživljajima, posebno u domenu muzike, tako da su i sa ovim poduhvatom ispisali stranice trijumfa.

Tako su Big Bendu RTS-a priključili ugledne goste iz inostranstva i priredili nesvakidašnju instumentalno čitanje antologijske opere Đakoma Pučinija iz tri čina, čija je praizvedba – svetska premijera bila davne 1900. godine u pozorištu „Teatro Costanza“ u Rimu.

Autori libreta, odnosno dramaturgije su Luiđi Ilica i Đuzepe Đakosa, prema pozorišnoj drami „La Tosca“ (Toska) Viktoriena Sardua.
Peter Rajter-Šaub je jedan od najznačajnijih nemačkih džez muzičara savremenog doba, koji je veoma svestran u muzici, jer je vrhunski saksofonista, poznat i kao kompozitor i aranžer za Big Bend RTS-a.

On je ovde bio “vođa parade”, predstavio je svojim dirigovanjem transformaciju opere u džez format, koja sasvim korektno fukcioniše na pozornici.

Iskrenim ljubiteljima opere sigurno nedostaje da čuje svoje (omiljene) junake – Tosku, Maria i Barona da zapevaju sopran, tenor ili bariton, a ne da budu zamenjeni duvačkim instrumentima.

Sva trojica solista su na svoj nenametljiv način dominirali ovim koncertom, pazeći da ne istisnu jedan drugoga, odnosno trećeg, već da svako od njih iskoristi sasvim dovoljno onoliko neophodnog prostora koliko im je pruženo i bude umereno istaknut.

Martin Auerje studirao trubu, kompoziciju i aranžiranje u Majnhajmu i Berlinu, a od 2008. godine usavršavao je džez trubu na Univerzitetu za muziku u Lajpcigu.

Sarađivao je sa džez ansamblima u Nemačkoj i nastupao sa vodećim muzičarima ovog žanra.

Tenor saksofon Frančesko Santuči jedan je od vodećih italijanskih džez muzičara, koji je već sa svega 17 godina prvi put nastupao na Džez festivalu u Rimu.

Od tada do danas stekao je bogato iskustvo kao izvođački umetnik, a delio je svetske scene sa mnogim poznatim džez sastavima i solistima.

Edrijen Mirs je nosilac titule „Najboljeg australijskog tromboniste“, koji je studirao u Njujorku, a karijeru razvijao u Evropi.

Član je međunarodnog seksteta „Ugetsu“, sa kojim je snimio četiri albuma, a kao i dirigent Šaub, i on se bavi komponovanjem i aranžiranjem.

Sva trojica uz gromoglasan i dinamičan nastup Big Benda RTS-a, sa kapetanom u vidu maestra dirigenta, muzički su plovili kroz operu “Toska” i probijali se kroz veoma zahtevna i nekad teško prohodna tri čina.

Radnja opere u je smeštena u Rim i obrađuje samo nepuna dva dana – 14. jun poslepodne (I čin) i veče (II čin), kao i rano jutro 15. juna (III čin) 1800. godine.

Da bi se priča barem vizualno približila gledaocima i slušaocima u sali, multimedijalnost muzičkog projekta se ogledala u atraktivnom scenskom rešenju.

Dok je trajao koncert, na velikom panelu su se nizali kadrovi nepokretnih slika iz jedne od iscenacija opere “Toska”, koji putem tih prizora donekle interpretiraju lepotu instumentala.

Big Bend RTS-a je uz soliste kao glavne “junake” koncerta, zapravo predstavljao ostale karaktere ovog klasika – Cezare Angeloti – politički zatvorenik (bas), Spoleta – policajac (tenor), Skjarone – policajac (bas), crkvenjak (bas), tamničar (bas) i pastirica (alt ili meco-sopran).

Koncert je pratio radnju opere putem nota i melodija, bez vokala, i kraj prvog čina nakon punih sat vremena označio je i prvu od dve pauze.

Onda su drugi i treći čin zajedno stali u drugo poglavlje koncerta od skoro dva i po sata intenzivne svirke ogromnog orkestra Big Benda RTS-a sa izvanrednim solistima.

Na samom kraju, dirigent i aranžer komada za džez “Toska” Peter Rajter-Šaub, nije preskočio da se prvi put obrati publici.

“Moram reći da nakon ovako sadržajne večeri, kada smo isporučili čitav muzički paket, teško dolazim do reči, kao da ih ne pronalazim. Ipak, moraću barem nešto reći. Vi, divni ljudi iz Beograda, ne znam da li ste svesni uopšte kako fantastičan i neverovatan orkestar imate ovde? Big Bend je izuzetan”, nadahnuto je izjavio nemački dirigent i muzičar, što je izazvalo duži aplauz u velikoj sali.

Dalje je detaljno predstavio svakog člana ponaosob, što je svakako potrajalo, i fino se snalazio u izgovaranju njihovih srpskih imena i prezimena.

Simpatičan deo je usledio kada ipak imena nekih kolega nije upamtio, tako da ih je tiho pitao da mu u tome pomognu, što je u nekoliko navrata bilo duhovito kako se Šaub spontano snalazi da sve sazna.

Orkestar Big Bend RTS-a je jedini profesionalni džez ansambl u Srbiji koji od svog osnivanja, 1954. godine sarađuje sa najznačajnijim domaćim i stranim umetnicima.

Tokom godina, sa orkestrom su nastupala najveća imena džez muzike kao deo svetskog šou biznisa: Rej Čarls, Deni Kej, Žozefina Beker, Mirej Matje, Enriko Masijas, Ani-Frid Lingstad (ABBA).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar