U trendu

Biljke prave zvukove kada su pod stresom

MADRID – Nedostatak vode, odsečene stabljike ili infekcije stvaraju zvučne talase zbog kretanja tečnosti, što govori o tome da biljke ispuštaju zvuke kada su pod stresom, ali stručnjaci isključuju mogućnost da je u pitanju komunikacija između biljaka.
U nizu eksperimenata, grupa izraelskih naučnika je potvrdila da biljke emituju zvukove, a najupečatljivije je to što je njihov zvučni profil različit u zavisnosti od toga da li nemaju vodu, imaju posekotinu stabljike ili su zaraženi virusomprenosi El Pais.

Takođe su mogli da razlikuju zvučne talase koji dolaze iz biljke paradajza, duvana ili kaktusa.

To, ipak, ne znači da biljke govore ili imaju komunikativnu nameru, pošto je objašnjenje mnogo jednostavnije i potiče iz osnovne fizike.
Biljke, naime, reaguju na promene u okruženju, posebno ako im to izaziva stres: gube zelenilo, opadaju im listovi i uvenu. Nedavna istraživanja su takođe pokazala da mogu hemijski da komuniciraju, oslobađajući isparljive supstance kada ih napadnu insekti.

Tim predvođen biologom i matematičarem Lilač Hadani sa Univerziteta u Tel Avivu takođe je pokazao da je cveće podiglo koncentraciju šećera u svom nektaru u roku od nekoliko minuta nakon što je čulo zujanje oprašivača.

Sada su Hadani i njegove kolege pokazali da i oni prave zvukove i da oni sadrže informacije.
Serija eksperimenata je počela u zvučno izolovanoj prostoriji. U njega su postavili na desetine biljaka paradajza i duvana, obe uobičajene u laboratorijama.

Pošto ih nikada ranije nisu čuli, pretpostavili su da, ako proizvode zvukove, moraju biti u delovima spektra koje ljudi ne mogu da čuju.

Tako su postavljeni u blizini ultrazvučnih mikrofona, sposobnih da snimaju zvučne talase sa frekvencijom između 20 i 250 kiloherca (kHz), dok odrasli čovek retko čuje preko 16 kHz. Neki od njih su ostali bez vode pet dana, dok su drugima odsečeni deo stabljika.
Rezultati, objavljeni u naučnom časopisu Cell, pokazuju da su negovane biljke emitovale u proseku jedan zvuk na sat.

Međutim, oni koji su pod stresom zbog suše povećali su buku na 35 na sat za biljke paradajza i 11 na sat za duvan. U slučaju rezova, zvukovi su bili 25, odnosno 15.

Upadljiv detalj je da su biljke paradajza povećavale broj zvukova kako su prolazili dani bez vode.
„U ovoj studiji rešavamo veoma staru naučnu kontroverzu: dokazujemo da biljke emituju zvukove“, kaže Hadani.

„Naši nalazi sugerišu da je svet oko nas pun biljnih zvukova i da sadrže informacije, na primer, o nestašici vode ili povredama. Pretpostavljamo da zvukove koji se emituju u prirodi detektuju obližnja stvorenja, kao što su slepi miševi, glodari, razni insekti i možda i druge biljke“, navodi izraelski biolog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar