U trendu

Bina 2022 od 26. maja do 7. jula u Beogradu

BEOGRAD – Ovogodišnje, 17. izdanje Beogradske internacionalne nedelje arhitekture “ BINA 2022″ biće održano od 26. maja do 7. jula, a u fokusu manifestacije biće predstavljanje aktuelnih konkursa za grad Beograd (2021/2022) i Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu – „Mis van der Roe“ (2022) na reprezentativnim izložbama u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, najavili su organizatori.

Interaktivnim pristupom, BINA će približiti javnosti aktuelna dešavanja na arhitektonskoj sceni, koja će uticati na fizionomiju i budućnost života i izgleda gradova kod nas i u svetu.

Među ostalim aktivnostima koje će pratiti programe izložbi, biće šetnje, radionice, diskusije, predavanja autora nagrađenih rešenja, i drugo.
„BINA 2022“ otvara se 26. maja izložbom „Nagrade i konkursi 2021-2022“, koja će trajati do 12. juna 2022.

Ova izložba će predstaviti pobednička rešenja odabrana na sedam recentnih arhitektonskih konkursa za grad Beograd, koje su organizovali Udruženje arhitekata Srbije (UAS) i Društvo arhitekata Beograda (DAB).

Publika će imati priliku da se upozna sa arhitektonsko-urbanističkim predlozima kojima je stručni žiri dodelio prve tri nagrade.

Na izložbi će biti zastupljeni konkursi za: deo bloka između ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Nemanjine i Kralja Milutina u Beogradu; izgradnju – proširenje postojećeg depoa Narodne biblioteke Srbije; paviljon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu; kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica“, Mostarska petlja, Beograd; metro stanicu linije 1 (faza 1) beogradskog metroa; nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Izložbu će pratiti predavanja i šetnje sa autorima koji će nas, i na izložbi i na samim lokacijama, bolje upoznati sa svojim idejama.

Izložba „Evropska nagrada za savremenu arhitekturu 2022/ EU Mies Award“ Fondacije „Mis van der Roe“, čiji je kustos Ivan Blasi, trajaće od 16. juna do 7. jula 2022. Nagrada Evropske unije za savremenu arhitekturu „Mis van der Roe“ dodeljuje se svake druge godine, i njome se odaje priznanje kvalitetnoj arhitektonskoj produkciji u Evropi, i skreće pažnja na veliki doprinos evropskih profesionalaca, razvoj novih ideja i tehnologiju gradnje.

Na izložbi u Beogradu će, u digitalnom formatu, biti prikazana sva 532 nominovana projekta iz 41 zemlje.

Posebno će biti istaknuto 40 projekata koji su ušli u uži izbor, kao i dva nagrađena projekta.

Poseban segment izložbe činiće prikaz srpskih selekcija koje od 2009. godine redovno učestvuju u nominaciji za ovu prestižnu nagradu.

BINA je i suorganizator izložbe „Nikola Dobrovic pod zastavama modernih pokreta“ posvećene 125. godišnjici rođenja Nikole Dobrovića, velikana naše arhitekture.

Tim povodom se 24. maja u Galeriji SANU otvara velika retrospektivna izložba.

U saradnji sa Arhitektonskim fakultetom, organizovan je studentski konkurs sa temom rekonstrukcije Generalštaba.

Konkursni radovi studenata biće postavljeni na izlo?bi na otvorenom u Knez Mihailovoj ulici, 27. maja.

Na BINA izložbi „Ponesi svoj projekat“ tradicionalno se predstavljaju mladi autori na početku karijere, ovaj put to su „Modelart Arhitekti“ iz Novog Sada.

Ova izložba će biti otvorena 2. juna u BINA kabini (Mila Milunovića 1, Fakultet likovnih umetnosti).

Izložba „Nagrada Piranesi“, revija recentne arhitekture iz regiona, koja poslednjih godina uključuje i veliki broj najboljih studentskih radova, biće otvorena 23. juna u Auli Arhitektonskog fakulteta (Bulevar Kralja Aleksandra 73/II).

Kao i prethodnih godina BINA će, u saradnji sa partnerima projekta EU Višegrad fonda, realizovati i radionicu pod nazivom „Zajedničko planiranje bloka 37“, čiji je cilj da ojača vezu između stanovnika i otvorenog javnog prostora ovog bloka.

U diskusiji stručnjaka i lokalne zajednice doći će se do zaključaka o aktuelnim problemima i potencijalima u okviru otvorenog javnog prostora.

Kao rezultat ove aktivnosti očekuju se intervencije, poput punktova za reciklažu ili predlozi uređenja manjih celina u okviru otvorenog javnog prostora koje lokalna zajednica može da komentariše i ocenjuje tokom čitavog događaja.

Na ovaj način se prepoznaju i uspostavljaju zajedničke vrednosti u okviru prostora svakodnevnog života.

Radionica će se realizovati u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu i Udruženjem građana „Blok 37“.

Poseban segment programa čini „Dobar život 2“ koji se razvio nakon prošlogodišnjeg uspešno održanog okruglog stola u Kulturnom centru Beograda, na kome su učesnici različitih profesija i interesovanja vodili debatu o tome šta je dobar urbani život i kako mu svojim delovanjem doprinose.

Ove godine Dobar urbani život izlazi na ulicu, i sa partnerima sa kojima smo započeli diskusiju, kao i sa novim koji su se u nju uključili, planirano je da se sprovedu interaktivni moduli na nekoliko lokacija u Beogradu, svaki sa specifičnom temom od značaja za kvalitetan život u urbanom okruženju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar