U trendu

Biografija Ivana Tasovca

BEOGRAD – Ivan Tasovac (55), direktor Beogradske filharmonije, preminuo je večeras u Beogradu, potvrđeno je Tanjugu.

Tašovac, dugogodišnji direktor Beogradske filharmonije i ministar kulture i informisanja od 2. septembra 2013. do 11. avgusta 2016. godine rođen je 1966. godine u Beogradu, a diplomirao je i magistrirao klavir na Konzervatorijumu “Petar Ilič Čajkovski” u Moskvi, u klasi profesora Sergeja Dorenjskog.

U dvanaestoj godini debitovao je kao pijanista sa orkestrima Beogradske i Zagrebačke filharmonije. Tokom profesionalne pijanističke karijere nastupao je kao solista i sa orkestrima u Italiji, Švajcarskoj, Španiji, Irskoj, SAD, Rusiji, Belgiji, bivšim jugoslovenskim republikama i drugim zemljama.

Bio je direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine, a Vlada ga je ponovo imenovala za direktora ove ustanove, 24. januara, 2017. godine.

Za vreme Tasovčevog mandata, Filharmonija se pozicionirala kao najbolji orkestar u regionu i ansambl koji predstavlja osveženje na međunarodnoj koncertnoj sceni, a uspeo je da od Beogradske filharmonije napravi najuspešniju instituciju kulture u Srbiji.

Za svoj rad više puta je nagrađivan, dobio je nagradu „Disrupton“ za 2004. godinu, koju dodeljuje predstavništvo advertajzing mreže TBWA onima koji rade drugačije od uobičajenog, menjaju pravila i razbijaju ustaljene kanone; dobitnik je povelje “Budi dobar i pokaži to drugima” koju dodeljuje Poslovna škola za odnose se javnošću za u periodu jul-decembar 2004. godine i godišnje nagrade za 2005. godinu, koju dodeljuje “Samsung”.

Tasovac je dobitnik i nagrade „Doprinos godine Evropi 2009.”, a nedeljnik „Vreme“ izabrao ga je za ličnost 2011. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.