U trendu

Bitef festival pod sloganom „Mi – junaci rada svog“

BEOGRAD – Treća i završna konferencija za medije 56. izdanja Bitef festivala danas je održana u Mts Dvorani u Beogradu.

Festival pod sloganom „Mi – junaci rada svog“ će prvo imati prolog u petak, 23. septembra u Narodnom pozorištu, da bi zvanično svečano otvaranje bilo realizovano u nedelju, 25. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Direktor festivala BITEF i upravnik Bitef teatra Miloš Latinović, ipak podsetio je javnost da je juče zapravo počeo jedan od pratećih programa međunarodnog pozorišnog festivala, a to je 10. izdanje „Cirkobalkane“.

U pitanju je Festival savremenog cirkusa koji će se odvijati u cirkuskom šatoru neprestano do 1. oktobra u Luci Beograd.

„Tako da je BITEF od sinoć počeo, a ovaj festival cirkuske umetnosti ima veoma specifičan i zanimljiv program koji svakako vredi videti. Prolog Bitefa nam dovodi predstavu“ (Nije) Kraj sveta“ čuvene rediteljke Kejti Mičel. Ona je jako značajna umetnica, veoma sam voleo tu vrstu predstava koju ona neguje. Smatrao sam je veoma interesantnu u svakom pogledu. Ta predstava će na neki način biti najzanimljivije vezivno tkivo između dva izdanja BITEF-a“, izjavio je Miloš Latinović povodom komada Kris Buš u režiji Kejti Mičel.

Ova predstava iz nemačkog teatra „Šaubine“ iz Berlina gostuje 23. septembra, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, a rediteljka neće lično gostovati na festivalu.

Umetnički direktor i selektor 56. Bitefa Ivan Medenica ponovo je naveo da će u nedelju, 25. septembra u JDP-u festival svečano otvoriti istaknuta ruska pozorišna umetnica, kustoskinja i kritičarka Marina Davidova.

Predstava dužeg naslova „Svaki pokušaj će se završiti skršenim telima i slomljenim kostima“ reditelja i koreografa Jana Martensa će otvoriti 56. Bitef, a trupe „GRIP“ i „Dance on ansambl“ dolaze iz Antverpena (Belgija).

Davidova je napisala otvoreno pismo protiv rata u Ukrajini zbog ćega je ubrzo proterana iz Rusije, odnosno bila je primorana da pobegne iz svoje zemlje, te sada nema svoj dom u Moskvi.

U Rusiji su joj dosta pretili, smatrana je izdajnikom, te je bila uplašena za svoj život i slobodu, jer svakome ko se protivi ruskoj invaziji u Ukrajini, sledi 15 godina zatvora.

Medenica se kratko osvrnuo i na komad „(Nije) Kraj sveta“ u Prologu festivala i rekao da je izuzetno ponosan što su uspeli da dovedu delo velike Kejti Mičel i ovim putem čestitao danas rođendan pozorišta „Šaubine“ iz Berlina, producenta njene predstave.

„U godinama koje živimo, gde nam je zaista užasna situacija u celom svetu, od migrantske krize, pandemije korona virusa, ili situacije u Ukrajini i još mnogo toga, mi ćemo imati svetski relevantan umetnički program. Beograd i Bitef će biti svetska pozorišna prestonica“, istakao je umetnički direktor Medenica.

Tako će u selekciji „Šoukejs“ biti odigrane domaće predstave beogradskih pozorišta – „Living Room“ i „Cement Beograd“ (BDP), „Tako je ako vam se tako čini“ (JDP), i druge, da budu vidljive za mnoge inostrane goste iz celog sveta.

„Sa spektakl predstavom „Planina Olimp“ Jana Fabra u neprekidnom trajanju od 24 sata 2017. godine na Bitefu smo pomerili granice, a 2019. osvojili smo novi prostor, a to je Luka Beograd. Upravo tamo će se na zatvaranju igrati hit predstava svuda na svetskim festivalima – „Ljubav“ velikog reditelja Aleksandra Zeldina“, najavio je Medenica.

Ta predstava iz Londona i Pariza gostuje 30. septembra od 21h i 1. oktobra u 17h i 21h u Luci Beograd.

U ta dva dana će se paralelno igrati drama „Krize“ iz Ljubljane, u režiji slovenačkog umetnika Žige Divjaka. Oba reditelja će biti i gosti 56. Bitefa na samom kraju festivala.

Medenica je na kraju predstavio i Međunarodni stručni žiri koji čine većim delom žene: predsednik žirija je poznata evropska dramaturškinja i pozorišna kustoskinja Štefani Karp, a članovi su – srpska glumica Vanja Ejdus, rediteljka iz BiH – Selma Spahić, hrvatski dramski pisac i književnik Dino Pešut i oštra nemačka pozorišna kritičarka Kristin Desel.

Veliki IETM Beograd Planerni sastanak 2022 sa sloganom “Work Hard, Live Harder!” biće realizovan od 28. septembra do 2. oktobra u Mts Dvorani i drugim lokacijama, o čemu je govorila producentkinja BITEF festivala – Ksenija Đurović.

U okviru Glavnog programa selekciju čine devet predstava iz Nemačke, Belgije, Meksika, Francuske, Srbije, Slovenije i Velike Britanije, koje će biti odigrane na pozornicama Narodnog pozorišta, JDP-a, Luke Beograd, Bitef teatra, Centra za kulturnu dekontaminaciju, ali i na neobičnim prostorima – Istorijski muzej Srbije i Medicinski fakultet, Amfiteatar Instituta za anatomiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.