U trendu

Bitef najavio Konferenciju odsutnih i Fleš

BEOGRAD – Predstava „Konferencija odsutnih“ nemačkog kolektiva „Rimini protokol“ biće izvedena 23. i 24. septembra, dok će francuska predstava-instalacija „Fleš“ reditelja Franka Vigrua 25. septembra zatvoriti Bitef, najavili su danas organizatori.

Bitef je saopštio da „Konferencija odsutnih“, koju potpisuje rediteljski kolektiv Helgard Haug, Štefan Kegi i Danijel Vecel, „duhovito preispituje sve popularnije ‘predstave-franšize’, koje nastaju kao odgovor na, pandemijom ili ekološkom svešću otežan međunarodni saobraćaj“.

„Detaljno razrađen umetnički i tehnički plan predstave realizuju, u drugoj sredini, lokalni izvođači. U predstavi ‘Konferencija odsutnih’ ti izvođači su gledaoci koji se pozivaju da uzmu učešće i tako omoguće izvođenje fikcionalne situacije (međunarodne naučne konferencije), jer zbog pandemije naučnici, navodno, nisu mogli da doputuju na istu“.

Predstava „Konferencija odsutnih“ će biti izvedena u Glavnom programu Bitefa na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta 23. septembra (20:00) i 24. septembra (15:00 i 20:00).

„Vrhunac umetničke linije koja istražuje dehumanizaciju izvođačkih tela je projekat „Fleš“ reditelja Vigrua u produkciji njegove ‘Compagnie D’Autres Cordes’. Ona nema fabulu, potpuno je apstraktna, gotovo nadrealistička, te se svodi na prostornu instalaciju s naglašenim vizuelnim, atmosferskim i zvučnim efektima. Njeni akteri su tela dvoje plesača čiji je ‘ljudski identitet’ radikalno razgrađen kostimom, svetlom, dimnim efektima i drugim scenskim sredstvima“, saopštio je Bitef.

Kako je najavljeno, „Fleš“ će biti izveden u Glavnom programu 24. i 25. septembra (20:00) na sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta, a Vigru će u okviru pratećeg programa 24. septembra (12:00) na sceni „Pepi Laković“ BDP-a održati masterklas prvenstveno namenjen studentima muzike i izvođačkih umetnosti, o svom radu na hibridizaciji disciplina, i o dijalogu između muzike, zvuka, slika i tela u pokretu.

„Zbog nepredviđenih okolnosti, predstava ‘Pluća’ u režiji Žige Divjaka neće biti izvedena na ovogodišnjem Bitefu. U predviđenim terminima 15. i 16. septembra (20:00) publika će moći da pogleda snimak predstave sa srpskim i engleskom prevodom u Bitef teatru, i da 16. septembra, prisustvuje razgovoru Minje Bogavac sa Divjakom“, saopštio je Bitef.

Dvostruko, 54. i 55. izdanje Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala biće održano od 13. do 25. septembra u Beogradu, publika će u Glavnom programu imati priliku da vidi 14 predstava iz Francuske, Belgije, Nemačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Irana, Austrije, Meksika i Čilea, a umetnički fokus festivala biće na dehumanizaciji tela izvođača u različitim oblicima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.