U trendu

Bjanka Belova promoviše svoj roman „Jezero“

BEOGRAD – Izdavačka kuća „Heliks“ će u utorak, 17. septembra u Biblioteci grada Beograda zajedno sa autorkom Bjankom Belovom predstaviti roman „Jezero“.

„Jezero“ je četvrti roman ove autorke za koji je nagrađena prestižom Evropskom nagradom za književnost, kao i češkom nagradom „Magnesia“ za knjigu godine.
Belova je, kako mnogi evropski kritičari naglašavaju, jedna od najznačajnijih savremenih autorki. Neki su njenu prozu opisali kao „mušku prozu“, međutim ona sama se u tome ne pronalazi jer smatra svu prozu univerzalnom.

Glavni junak je dečak Nami, a radnja prati njegov duhovni razvoj i potragu za biološkim roditeljima. Lokacijski podeljen roman smešten je najpre u ribarsko selo „na kraju sveta“, a zatim u „glavni grad“ u kome Nami nailazi na još veći i suroviji apsurd od onog koji je ostavio za sobom u selu.

Fantastični elementi i (hiper)realizam prožimaju se sa pođednakom snagom i čine ovaj roman izuzetnim. Ruski vojnici, silovanja, „duh jezera“, pijani ribolovci, prevaranti i prostitutke, dečja surovost, beda, prljavština, oskudica i preterano bogatstvo, upornost i istrajnost, bezuslovna ljubav – sve to i mnogo više obeležava ovaj roman kao obaveznu literaturu ove godine.

Bjanka Belova rođena je u Pragu 1970. Osim pisanjem proze bavi se prevođenjem i književnom kritikom.

Roman je objavljen u okviru projekta „Preko horizonta: međukulturni mozaik savremene evropske knjževnosti“.

Autorka će, inače, biti gošća „Heliksa“ od 16. do 18. septembra, a na promociji će osim nje govoriti Petra Feikova, konzulka i diplomata zadužena za kulturu u Ambasadi Češke, Sanja Milić, književna kritičarka i urednica u Radio Beogradu, Tihana Hamović, prevoditeljka i Katarina Ješić, urednica u Izdavačkoj kući „Heliks“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.