U trendu

Bjelogrlić i Joksimović govorili na godišnjici smrti Tome

BEOGRAD – Kompozitor i pevač narodne muzike Toma Zdravković (1938-1991) preminuo je na današnji dan pre 30 godina, a tim povodom na njegovom grobu okupili su se da mu odaju počast članovi porodice, kao i brojni prijatelji, saradnici i poštovaoci.

Među prisutnima na Centralnom groblju u Beogradu bili su Tomina udovica Gordana Zdravković i ćerka Žaklina Zdravković, kao i reditelj filma o životu muzičara „Toma“ Dragan Bjelogrlić i njegov kompozitor Željko Joksimović.

Počast muzičaru zaslužnom za klasike narodne muzike kakvi su „Za Ljiljanu“, „Danka“, „Tužno leto“ ili „Dva smo sveta razlicita“, došli su da odaju i glumci, Milan Marić koji u „Tomi“ igra Zdravkovića, Tamara Dragičević koja tumači Silvanu Armenulić (1939-1976), Sanja Marković koja tumači Gordanu Zdravković i Petar Benčina.

Među brojnim prisutnima bili su i folk pevači Aco Pejović, koji u filmu daje glas Zdravkovićevim pesmama, Hasan Dudić i Marko Bulat, kao i estradni menadžer Bane Obradović.

Obraćajući se prisutnima Bjelogrlić se prisetio da je sa Zdravkovićem snimao jedan novogodišnji televizijski program, ali osim stiska ruke, u sveopštoj gužvi, nije uspeo da upozna pevača.

„Otišao si posle nekoliko godina, zauvek. Upoznao sam te mnogo godina kasnije kroz priče ljudi koji su te voleli i čuvali sećanja na tebe, kroz tvoje pesme koje sam ponovno slušao, konačno shvatajući koliko si u njima opisao svoj život, i svoju čudesnu tugu i bol, koji su te kao sena pratili“, rekao je Bjelogrlić.

Tragajući za uzrocima Zdravkovićeve tuge i bola, Bjelogrlić se suočio se sa svojima, a tragajući za pevačevom dušom pronašao je „za trenutak svoju“.

Bjelogrlić je rekao da je sve to pokušao da prenese na filmsko platno, i zamolio pevača da mu ne zameri ako su u „Tomi“ negde progrešili, jer su to „radili sa puno ljubavi“.

„Veruj da smo te mnogo zavoleli. Počivaj u miru dragi Tomo, tvoje pesme pevaju ovih dana ponovo sa nekim novim zanosom, širom nekadašnje zemlje, koja je umrla zajedno sa tobom“, rekao je Bjelogrlić.

Joksimović je rekao da je proteklo 30 godina od odlaska „najvećeg boema, velikog autora i sjajnog vokalnog interepretatora“, i istakao da su autori filma pokušali da urade najbolje što su znali i umeli, i siguran je da bi ga „Toma pogledao bar dva, tri puta“.

„Svi smo počeli da ponovo živimo uz film i posle ovoliko godina zahvaljujući njemu pronašli smo dušu… Svi plačemo dok gledamo taj film – za svim onim što smo nekada imali, a pokušavamo da pronađemo u nama svih ovih godina. Neka je Tomi večna slava i hvala“, rekao je Joksimović.

Obradović je, kao zaštitinik pevačevog lika i dela, podsetio da je pored godišnjih pomena pevaču, snimljen film „Toma“, objavljena knjiga „Toma Zdravković – 68 nespričanih priča“ (2020), urađena bista u prirodnoj velicicini u Leskovcu, postavljena spomen česma u selu Pečenjevci, gde je odrastao, i spomen ploča na Čukarici, u zgradi u kojoj je živeo.

Zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimitrijević istakla je da je prošlo 30 godina od smrti „genijalnog stvaraoca bez premca, pesnika duše“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.