U trendu

Bjelogrlićev „Toma“ premijerno 20. avgusta u Sarajevu

BEOGRAD – Film „Toma“ reditelja Dragana Bjelogrlića o pevaču i kompozitoru narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938-1991) biće premijerno prikazan 20. avgusta na zatvaranju Sarajevo film festivala, saopštili su danas organizatori.

„Film je impresionistički portret Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, baš kao i vrhunac slave, ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, baš kao i odnos sa velikim brojem prijatelja koje je imao u umetničkom miljeu tadašnje Jugoslavije“, saopštio je Sarajevo film festival.

Zdravkovića igra Milan Marić, Tamara Dragićević je pevačica narodne muzike Silvana Armenulić (1939-1976), Tominu majku tumači Mirjana Karanović, a u filmu igraju i Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i drugi.

„Toma“ čiji scenario potpisuju Nikola Pejaković, Zoran Lisinac, Bjelogrlić i Maja Todorović nalazi se među osam filmova „Open er“ programa 27. Sarajevo film festivala, koji će biti održan od 13. do 20. avgusta.

Kako je najavljeno, u okviru „Open er“ programa prvog dana festivala biće premijerno prikazan film „Deset u pola“ reditelja Danisa Tanovića, a slede “Otac” Floriana Zelera, dobitnik Oskara za najbolji adaptirani scenario, „Hvataj se ceste“ Panaha Panahija sa ovogodišnjeg Kana, i “Jahači pravde” Andersa Tomasa Jensena, sa Madsom Mikelsenom u glavnoj ulozi.

Tu su i “Junak” Asghara Farhadija, dobitnik Gran prija na nedavnom Kanu, “Novi poredak” Mihela Franca, osvajač Srebrnog lava u Veneciji 2020. godine, a u „Open er“ programu biće prikazan i klasik “Paris, Texas” (1984) ovogodišnjeg dobitnika Počasnog Srca Sarajeva Vima Vendersa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.