U trendu

„Blago (u) nama“ prema Jovanu Dučiću u SNP-u

NOVI SAD – Predstava „Blago (u) nama“, po motivima antologijske knjige „Blago cara Radovana“ Jovana Dučića, u režiji Dejana Jankovića, premijerno je izvedena u sredu, na sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP) u Novom Sadu.

Inkluzivni projekat iz oblasti izvođačkih umetnosti povezao je profesionalne pozorišne umetnike i osobe oštećenog vida u kreativno umetničko istraživanje na temu ljudske sreće.

Reditelj predstave je kroz formu scenskog eseja uspeo da uobliči de-iluzionistički teatar u kojem glumac ima višestruku funkciju pripovedača, tumača određenih likova, komentatora, prezentera, plesača, pevača i partnera debate u momentima interakcije sa publikom.

Svaki izvođač u predstavi imao je prilike da kroz sve te spomenute funkcije izloži svoj individualni i kolektivni stav na temu da li je smisao ljudskog postojanja ostao nepromenjen od vremena Jovana Dučića do danas.

Ti izvođači u ovom komadu su: Milica Petrović, Lea Jevtić, Katarina Bradonjić, Tijana Simić, Ana Jovčić, Vitomir Šuljagić i Olivera Šuljagić.

“Insistirajući na interdisciplinarnosti, kao autor i reditelj projekta smatrao sam da ćemo kohezijom te vizure današnjice, potkrepljene mudrošću jednog srpskog književnog klasika, uspeti da stvorimo vitalnu socijalnu studiju kojom bismo publiku podstakli na dalje preispitivanje odnosa prema sebi i drugima”, objasnio je reditelj Janković i dodaio:“Po komentarima publike i stručne javnosti, iskreno verujem da smo u tome uspeli”.

Predstava je fokusirana na važne teme i pitanja koja su umetnici pokretali tokom stvaranja i izvođenja ove predstave – kakvo mišljenje imaju osobe koje zbog svog nedostatka žive jedan drugačiji društveni život, da li su oni ti koji mogu da ukažu na ono što ne mogu svi fizički da primete, zavedeni igrom vizuelnih materijala kojima se kreira jedan društveni surogat potrošačkog društva…

Ovaj pionirski projekat iz oblasti socijalne inkluzije i postavke dela “Blaga cara Radovana” na pozorišnu scenu, podržala je Gradska uprava za kulturu Novog Sada, u koprodukciji Artepunkt-a iz Boograda i Laureat-a iz Novog Sada.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar