U trendu

Bogat junski repertoar u Narodnom pozorištu za kraj sezone

BEOGRAD – Narodno pozorište u Beogradu za sam kraj sezone imaće veoma bogat repertoar tokom juna, koji je baziran na mnogim gostovanjima predstava iz cele Srbije, regiona, ali i iz Danske i Rusije, saznaje Tanjug.

Jedina premijera u svojoj produkciji biće izvedena 23. juna – opera „Orfej i Euridika“ Kristofa V. Gluka, u režiji Aleksandra Nikolića.

U autorskoj ekipi su dirigenti Dian Čorbanov, gost iz Bugarske i Zorica Mitev Vojinović, Aleksandar Ilić (koreograf), Dunja Kostić (scenograf) i Katarina Grčić Nikolić (kostimograf), a učestvuju solisti, hor i orkestar Opere.

Na maloj sceni “Raša Plaović” 10. juna će biti upriličen Dan umetničke srednje škole “Artmedia” u vidu komedije “Pidžama za šestoro” Marka Kamelotija, u režiji glumca Aleksandra Lazića, čija će predstava “Sedmi dan” Kulturnog centra Istočno Sarajevo ponovo gostovati 14. juna.

Na Velikoj sceni planirana su zanimljiva gostovanja – istog dana, 14. juna Narodno pozorište iz Subotice izvešće njihovu novu dramu “Kus petlić” čuvenog Aleksandra Ace Popovića u režiji Milana Neškovića.

Već 20. juna Hrvatsko narodno kazalište “Iva plemeniti Zajc” iz Rijeke će stići sa kultnom komedijom Branislava Nušića “Gospođa ministarka” u adaptaciji i režiji Tatjane Mandić Rigonat (već osam godina sa velikim uspehom se igra njena verzija ovog komada u pozorištu “Boško Buha”).

Takođe, 25. juna Narodno pozorište Republike Srpske iz Banja Luke gostuje sa novom adaptacijom romana Meše Selimovića “Derviš i smrt” u dramatizaciji i režiji Dejana Projkovskog.

Već narednog dana stiže Kamerna opera iz Sankt Peterburga (Rusija) koja će predstaviti pravi spektakl – operu “Elektra” Riharda Štrausa.

Iz Danske 27. juna “Odin teatar” na Sceni “Raša Plaović”, izvešće predstavu “Cveće za Torgera” u saradnji sa “Dah teatrom“ koji slavi značajan jubilej – 30. rođendan.

Multimedijalni projekat “Renesansa” 21. juna imaće prezentaciju u vidu projekcija filmova 22 teatra Evropske pozorišne konvencije.

Datum 22. jun je termin za “Poetski kabare Ivo Andrić” u slavu našeg nobelovca, gde igraju Vjera Mujović i Aleksandar Srećković Kubura, uz kompozitora Radeta Radivojevića.

Osim navedenih gostovanja, Narodno pozorište će tokom celog juna tradicionalno biti domaćin diplomskih i drugih ispitnih predstava mnogih akademija, kao podrška mladim nadama – budućim uspešnim glumcima i rediteljima.

Tako će na sceni “Raša Plaović” svoju priliku imati studenti sa sledećih ustanova – Fakultet dramskih umetnosti, Fakultet savremene umetnosti, Akademija umetnosti iz Beograda, Fakultet umetnosti univerziteta u Prištini i Fakultet umetnosti Banja Luka.

Za sam kraj sezone 2. jula će biti održan Gala koncert ansambla Opere NP.

Iako najavljena i planirana, drama “Vuci i ovce“ Aleksandra Nikolajeviča Ostrovskog, u adaptaciji i režij Egona Savina, ipak neće biti izvedena u ovoj sezoni.

Predstava se sprema od marta, a po svoj prilići publika će je premijerno gledati na početku sledeće sezone, u oktobru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.