U trendu

Bogat koncertni program u Beogradu i Novom Sadu do kraja ove nedelje

BEOGRAD – Perpetuum Jažile, Mellow Mood, Stevans, Atheist Rap, Samostalni referenti, neki su od stranih, regionalnih i domaćih muzičara koji će održazi koncerte u Beogradu i Novom Sadu do kraja ove nedelje.

Jedna od najvećih i najprepoznatljivijih vokalnih grupa na svetu Perpetuum Jažile tokom aktuelne 2023. posvetiće se obeležavanju jubileju – 40 godina postojanja.

A cappella sastav iz Slovenije sa više od 40 vrhunskih pevača, planira bogatu koncertu sezonu u regionu, Evropi, a večeras dolaze u Beograd na Kolarac gde će predstaviti publici nove obrade svetskih hitova, a spremaju i novi studijski album.

Izuzetno cenjen od strane muzičke kritike, „Perpetuum Jažile“ poznati su po snažnim ritmovima koji imaju bogatu harmoniju, kreativnost, pozitivnu energiju i raznolikost muzičkih žanrova što pevači stvaraju samo svojim glasovima – pop, rock, jaž, gospel, blues, boša nova, disco, funk, etno.

Bogati koncertni repertoar Perpetuum Jažile uključuje jedinstvene vokalne obrade svetski poznatih muzičkih zvezda – ABBA, Toto, Mićael Jackson, The Queen, Daft Punk, David Guetta, Lady Gaga, Earth, Wind & Fire, Billy Joel, David Bowie, Joni Mitćell, George Benson, Bee Gees, kao i svoje interpretacije i obrade raznih narodnih pesama.

Vokalni orkestar peva na različitim jezicima: engleskom, portugalskom, španskom, italijanskom, nemačkom, makedonskom.

Ako gledamo u brojkama, tokom ovih 40 godina su imali preko 1000 nastupa, više od 300 pevača, izdali su 13 albuma i DVD, imali turneje po Evropi, Severnoj Americi (23 koncerta), Kini.

Italijanski rege bend „Mellow Mood“ će u sklopu svoje “Manana” turneje posetiti i Beograd večeras, u beogradskom klubu Zappa Baza.

Pored njih kao lokalna podrška nastupiće Hornsman Coyote, lider benda “Eyesburn” i Jahmešenjah Soundsytem.

Vlada Jamajke je zvanično proglasila februar za Rege mesec kada se širom sveta održava bezbroj događaja u čast dvojice najvećih ikona ovog žanra, Boba Marlija i Denisa Brauna.

Grčki alternativni rok bend „Deaf Radio“ nastupiće u petak, 10. februara u SKCNS Fabrici – Studentski kulturni centar Novog Sada, a predgrupa će biti novosadski bend – duo „Short Reports“.

Deaf Radio je sastav iz grčke prestonice Atine, osnovan 2015. godine.

Kako sami kažu, dok su bili mlađi, bili su fanovi panka i post-panka, a kasnije uz odrastanje došlo je i do širenja interesovanja na druge žanrove, od roka do elektro muzike, što se odrazilo i na njihov zvuk i pristup produkciji.

Debi album “Alarm” (2017) i drugi “Modern Panic” oduševili su publiku i kritiku, a aktuelni album ”Arsenal of Hope” objavili su u novembru 2022. godine.

Alternativnu grupu “Short Reports” osnovali su Nikoleta Feher (bubnjevi) i Nemanja Velimirović (gitara i glas) u oktobru 2019. u Novom Sadu.

U novembru 2020. bend je održao prvi nastup uživo, tokom pandemije korona virusa, u novosadskom klubu “Lazino Tele”.

Prvi album “Cats VS Dogs” objavljen je u novembru 2021. na svim digitalnim platformama.

U februaru 2022. Short Reports su predstavili Novi Sad kao Evropsku prestonicu kulture u Luksemburgu (ESĆ 2022. – Remix festival).

Pored promocije albuma u Novom Sadu i Beogradu (rok klub Fest u Zemunu), tokom proleća i leta 2022. bend je nastupao u 20 gradova regiona i Evrope, a kasnije tokom godine i u gradovima u Srbiji. Bend trenutno radi na drugom albumu kao i na novim video spotovima.

Nemanja Velimirović je najpoznatiji kao izvanredan gitarista beogradskog rok sastava “E-Play”.

Švajcarski bend „Stevans“ imaće mini turneju po Srbiji. Prvi koncert zakazan je za večeras u Punk Rock Cafeu u Smederevskoj Palanci, sutra će svirati u zemunskom klubu Fest, a u subotu, 11. februara nastupiće u Novom Sadu, u SKCNS Fabrici.

Frontmen benda, Yvan Franel i njegov brat rođeni su u Beogradu, a roditelji su im dali druga imena: Milenko i Stevan.

Bend je fuzija Evrope (Yvan Franel / Zeela) i Amerike (Yann Secrest). Sa 4 albuma, ovaj evropski pop bend uspeo je da ostavi traga na muzičkoj sceni. Nastupali su širom sveta na nekim od najprestižnijih bina i festivala u Londonu, Njujorku, Parizu, Vijetnamu, Kini, Južnoj Americi.

Na koncertu u Novom Sadu, Stevans će svirati zajedno za novosadskom grupom „Gift“ koja ima nedavno izdat album „U senci grada”, a predstaviće i svoj najnoviji hit- „Liberta“ sa kojim će učestvovati na Pesmi za Evroviziju 2023.

Sutra uveče oko 22h beogradski ska bend „Samostalni referenti“ u Domu kulture Novi Sad održaće samostalni koncert na kom će predstaviti novi album.

Posle više od decenije diskografske pauze, objavili su CD “Nikad sam….Uvek sasvim sam!” koji će publika imati da priliku da čuje na novosadskom koncertu, kao i već proverene pesme, himne „Samostalnih referenata“.

Nedavno su imali solo koncert u Beogradu, na sceni kluba Zappa Baza.

Za sada poslednji koncert ove sedmice biće održan u klubu Fest u subotu, 11. februara i to veoma tražene pank rok grupe – “Atheist rap”, formirane 1989. godine u Novom Sadu.

Njihova pesma ’’Wartburg limuzina’’ ih postavlja na prvo mesto svih top lista na kojima je bila emitovana. Od samog početka rada bili su anti-ratno nastrojeni, i danas se bore protiv mržnje, a sarkastični humor je univerzalno potreban i primenjiv na ovim prostorima, tako da Atheist rap već godinama puni klubove u zemlji i regionu.

Proslavili su se i sa hit pesmom “Sloteru Niče” (Slaughteru Nietzsće) posvećenu junaku Niku Sloteru iz krimi serije “Tropska vrelina” (Tropical Heat) iz ’90-ih godina, koju je Srbija redovno pratila i volela, čak je i glavni glumac Rob Stjuart nekoliko puta dolazio u našu zemlju, i snimio dokumentarac o nama povodom obožavanja tog serijala.

Naravno, družio se sa bendom, čak je i nastupao sa njima kao gost na koncertima.

Oni sviraju često na svim većim festivalima (Beer fest – Beograd, Arsenal fest – Kragujevac, Exit – Novi Sad), a imaju i samostalne koncerte po prestonici (klubovi Fest, Elektropionir, Subbeerni centar), i rodnom Novom Sadu (Dom kulture).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.