U trendu

Bogat koncertni program u Beoradu i Novom Sadu

BEOGRAD – Rok bend “Električni orgazam”, klasična muzika sa Beogradskom filharmonijom, Doček u Novom Sadu sa stranim muzičarima – „Moćeeba“, Krista Bel, „Nouvelle Vague“, neka su od imena ove nedelje koji će imati koncerte u Srbiji.

Situacija sa pandemijom posle dve godine i dalje diktira održavanje kulturnih događaja, tako da će ove nedelje u Beogradu, Novom Sadu i celoj Srbiji biti manji broj planiranih koncerata.

Večeras se slavi doček Srpske nove godine, a za danas su otkazani, odnosno odloženi, koncerti pop pevača Željka Joksimovića na Sava promenadi kod Beograda na vodi (Belgrade Waterfront), ali i rokera Prljavi inspektor Blaža i „Kljunovi“, rezervisan za klub “Wurst Platz bar” u centru Beograda.

Proslava Srpske nove godine biće veoma sadržajna u muzičkom pogledu, posebno kada je reč o projektu „Doček 7530“ u Novom Sadu.

Tradicija Dočeka, koji je u prethodne četiri godine svakog 13. januara otvarao vrata atraktivnih prostora u gradu, nastaviće se ponovo, ali ovog puta neće biti na 40 lokacija, kako je najavljeno, već zbog teške situacije sa pandemiojom, na 60% mesta manje.

Prema originalnom planu, u Gradskoj kući će nastupiti istaknuti austrijski klarinetista Andreas Otensamer, dok će kraljicu fada Karminjo ugostiti najstariji srpski teatar – Srpsko narodno pozorište (SNP).

Jedan od najpopularnijih britanskih elektronskih sastava “Morćeeba” nastupiće u najstarijem lutkarskom pozorištu u Srbiji – Pozorištu mladih.

Ambijetalna muzika koju stvaraju u ovom sastavu, oduševila je beogradsku publiku 2003. godine na ostrvu Lido u Zemunu, i kasnije u Kragujevcu – „Arsenal fest“ 2018.
Novosadsko pozorište će biti domaćin za interesantnu kombinaciju džez i elektro zvuka koji donosi jedan od najpoznatijih finskih muzičara Džimi Tenor.

Prva Gradska koncertna dvorana rezervisana je isto veče za čuveni francuski kaver bend “Nouvelle Vague”, sa dve dame koje pevaju poznate hitove rok i pop muzike u drugačijim aranžmanima.

Crkva imena Marijinog, poznatija kao Katedrala, otvoriće svoja vrata za autentičan glas američke pevačice Kriste Bel, poznate i po glumačkoj saradnji sa čuvenim rediteljem Dejvidom Linčom na TV seriji „Tvin Piks“ (novi serijal), a gostovala je u Beogradu dva puta (KC Grad, Jaž kantina Lisabon).

U Reformatorskoj crkvi Novog Sada nastupiće jedan od najpopularnijih regionalnih umetnika, hrvatski muzičar Damir Urban.

Još jedno veliko ime i muzička ikona bivše SFRJ – Josipa Lisac, pevaće u Sinagogi, dok će hrvatski džez pijanista i kompozitor Matija Dedić svirati u Kulturnoj stanici Eđšeg.

Prostor SKCNS Fabrika, u Kreativnom distriktu, rezervisan je za britanskog izvođača „drum ‘n’ baš“ zvuka – Rudimental kao di-džej set.

Autentična srpska muzičarka Bojana Vunturišević, u žanru hip hop i pop, sa zanimljivim tekstovima prvog solo albuma “Daljine” (2017), pevaće u Kulturnoj stanici Svilara.

Doček 7530 donosi i jedinstveni zvuk balkanske muzike, u izvođenju Bilje Krstić i „Bistrik Orkestra“ u NIS sali, popularni beogradski rok bend „Van Gogh“ i drugi umetnici.
Beogradska rok grupa “Električni orgazam” nakon velikog koncerta u Kombank Dvorani 9. decembra prošle godine, imaće i novi nastup večeras u klubu „Anti Shop Elektropionir“, na datum kada su i osnovali bend daleke 1980. godine.

Ekskluzivni klupski koncert u prestonici čuveni bend će održati na svoj 42. rođendan, a članovi grupe su se odlučili za novi nastup kako svi oni koji su ostali bez ulaznice za koncert u Kombank Dvorani ne bi bili uskraćeni za nastup najdugovečnijeg novotalasnog benda.

Podsetimo, čuveni rokeri su osnovali bend 13. januara 1980. u kafani “Mornar” preko puta Doma omladine Beograda, nakon što su prisustvovali koncertu makedonske džez rok grupe „Leb i sol“.

Tradicionalni Novogodišnji Gala koncert opere, koji postoji od 1993. godine, biće izveden večeras na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu od 19 sati.
Orkestrom diriguju Dijana Cvetković, Dejan Savić, Đorđe Stanković, Đorđe Pavlović, Zorica Mitev Vojnović i Stefan Zekić, reditelj ovog spektakla je Ivana Dragutinović Maričić, a učestvuju Solisti, Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta.
Na programu su arije, dueti, kvarteti, horsa izvođenja iz poznatih opera i opereta Johana Štrausa, Đuzepea Verdija, Žorža Bizea, Đoakina Rosinija, Đakoma Pučinija, Gaetana Donicetija, V. Belinija, Volfganga Amadeusa Mocarta.

Beogradska filharmonija je spremna za drugo poluvreme svoje koncertne sezone koju nastavlja u petak, 14. januara na Kolarcu, kada će predstaviti španskog dirigenta Džaumea Santonju zajedno sa ruskim pijanistom Andrejom Korobejnikovim, koji je nedavno tokom jeseni već gostovao u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, u okviru ciklusa “Stainway and Sons”.

Repertoar će otvoriti „Ostrvo smrti“ Sergeja Rahmanjinova, zatvoriti “Prva simfonija” Sibelijusa, a biće zastupljen i kompozitor Šostakovič.

Ženski pop sastav “The Frajle” iz Novog Sada, ranije poznat kao kvartet, a od nedavno trio, imaće dva rasprodata koncerta naziva “Pesmom da život slavimo” 15. i 16. januara u Kombank Dvorani.

Novogodišnji koncert sa najvećim imenima srpske operske scene biće izveden u nedelju, 16. januara od 20 časova u sportskoj Hali „Čair“ u Nišu.

Specijalni gost budućeg spektakla biće istaknuti sopran, solista Irina Polivanova iz Rusije, a koncert će svirati Srpska Omladinska filharmonija “Naišus” uz maestra – dirigenta Zorana Andrića.

Na sceni će nastupiti poznate umetnice, soprani – Sanja Kerkez, Nevena Matić, Vesna Aćimović, Nevena Lepojević, Senka Nedeljković, mecosoprani Nataša Rašić i Sanja Anastasia, kao i muški solisti – bas Ivan Tomašev i dva tenora – Marko Živković i Stevan Karanac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.