U trendu

Bogat program Novosadskog pozorišta u septembru

NOVI SAD – Publiku Novosadskog pozorišta (Ujvideki Szinhaz) na početku 48. sezone u septembru očekuje bogat program, značajan broj gostovanja, kao i mini festival „Naši dani“, smotra novih predstava Beogradskog dramskog pozorišta.

Već 5. septembra, na daskama ovog pozorišta će gostovati manjinski mađarski teatar iz Rumunije sa komadom „Nesrećni“ ansambla „Figura studio“ iz grada Georgeni, kao jedini eksperimentalni teatar u Transilvaniji.

U osnovi radnje je odnos između muža i žene koji su kolege sa televizije, iz čijih života svi postepeno nestaju, zbog neprijatnosti i strahota koje su proživeli zajedno i odvojeno.

Nakon toga će se 21. septembra odigrati veoma zanimljiv i krajnje nesvakidašnji pozorišni događaj – Dramsko takmičenje mađarskih vojvođanskih pisaca.

Ove godine se projekat održava jubilarni 20. put, a ideja je da se podrži razvoj mađarske dramske literature, tako što će za manje od 48 sati autori napisati od početka tri dramska teksta koje će odmah realizovati tri reditelja sa tri različite glumačke ekipe.

Ovo je poduhvat u kojem su najvažniji – brzina, kreativnost i maštovitost svih dramskih učesnika.

Dva dana kasnije, u goste dolazi Narodno pozorište iz Subotice, sa predstavom „Šorogice“ reditelja Đerđa Hernjaka.

Pred kraj meseca, od 25. septembra – u okviru mini festivala „Naši dani“, na sceni Novosadskog pozorišta će gostovati četiri nove predstave iz BDP-a.

Prva drama na programu je „Kišne kapi na vrelom kamenju“ prema delu i filmu reditelja Rajnera Vernera Fasbindera, u režiji Juga Đorđevića, onda sledi „Dan kada ja više nije bilo ja“ rediteljke Tare Manić, komad „Plastelin“ ruskog autora Vasilija Sigareva, u postavci Marka Torlakovića, kao i „Baal“ Bertolta Brehta, u režiji slovenačkog umetnika Dijega de Bree.

Gostovanje ovih predstava je rezultat sporazuma o saradnji između Novosadskog pozorišta, Srpskog narodnog pozorišta i BDP-a, koji podrazumeva razmenu projekata, tako da su beogradske kolege već gostovale i na sceni SNP-a u junu, pred kraj protekle sezone.

Takođe, ansambl Novosadskog pozorišta gostovaće u Budimpešti, sa „Seljačkom operom“, a pred kraj meseca i sa predstavom „Kapetan Prljavi Fred“, dok će u subotičkom pozorištu „Kostolanji Deže“, čiji je osnivač reditelj Andraš Urban, nastupiti nova predstava „Mefisto“ Klausa Mana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.