U trendu

Bogat programa koncerata klasične muzike u BG

BEOGRAD – Tri koncerta klasične muzike biće izvedena večeras i sutra (15.04.) u Beogradu na scenama Kolarčeve zadužbine i Istorijskog muzeja Srbije, gde će najviše pažnje izazvati nemačko-japanska pijanistkinja Alis Sara Ot sa Beogradskom filharmonijom.

Istorijski muzej Srbije i udruženje „Unica art“ danas organizuje koncert kamernog ansambla „Trio Sirijus“, u Galeriji muzeja, u okviru druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muze“.

Koncert će biti snimljen i montiran, te prikazan odmah sutradan (petak, 15.04.) na YouTube kanalu Istorijskog muzeja Srbije od takođe 19.00h.

Tu se nalaze i snimci svih koncerata tokom prve i druge sezone ciklusa „Muzikom kroz muzej“.

Kamerni ansambl „Trio Sirijus“ čine violončelista Đorđe Milošević, flautistkinja Jelena Šarenac i pijanistkinja Ružica Gojković, a na programu su dela Vebera, Martinua (Trio) i Astora Pijacole – „Liber tango“, kao i „Topdžijsko kolo“ iz arhive Istorijskog muzeja.

Violončelista Đorđe Milošević sa FMU dobitnik je mnogih domaćih i međunarodnih nagrada, bio je član baroknih sastava „Nymbus“, „Balkan Baroque Band“, i ansambla za savremenu muziku „Luksembourg Simfonietta“.

Gostovao je na važnim međunarodnim festivalima u Crnoj Gori, Sloveniji, Francuskoj i Luksemburgu.

Flautistkinja Jelena Šarenac članica je kvarteta flauta “Sinfonico” i “Quadrema” koji sarađuje sa savremenim domaćim kompozitorima i premijerno izvodi njihova auitorska dela.

Takođe, član je Hora flauta „Beogradska Siringa“ pri Narodnom pozorištu u Beogradu, a od 2007. je član orkestra opere Madlenianum u Zemunu i Narodnog pozorišta.

Kao pedagog osmislila je ciklus “Radost falute” na kome učenici nastupaju u koncertnim salama. Trenutno radi kao profesorka u muzičkoj školi „Stanislav Binički“.

Pijanistkinja Ružica Gojković veoma je aktivna kao solistkinja, kamerni muzičar i klavirski saradnik.

Umetnica na klaviru je članica kamernog sastava „Kvadrema“ i klavirskog dua „Barabar“ sa koleginicom Jasminom Raković.

Njih dve su osvojile treću nagradu na takmičenju „Ćopin Roma“ u Italiji.

Takođe, neumorna muzičarka nastupa često sa flautiskinjama Jelenom Šarenac i Jasminom Živić u okviru trija „Fenix“.

Simfonijski orkestar Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ nastupiće u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine večeras, 14.04. na koncertu iz ciklusa „Odabrali smo za vas“.

Na programu je klasično-moderan sadržaj, koji obuhvata široku paletu stilova, od klasicizma do muzike 20. veka, a solista na violončelu biće mladi Petar Pejčić, koji više godina gradi uspešnu karijeru u Nemačkoj i širom Evrope.

Petar će izvesti „Koncert za violončelo i orkestar u D-duru“ Jozefa Hajdna, „Ansambl tri Mađarske igre“ br. 2, br. 10 i br. 14, Johanesa Bramsa, kao i posebno popularne i atraktivne „Igre iz Galante“ Zoltana Kodalja.

Orkestrom će dirigovati Rade Pejčić.

Beogradska filharmonija predstavlja jednu od najsjajnijih zvezda svetske klasične muzike mlađe generacije – uspešnu pijanistkinju nemačko-japanskog porekla Alis Saru Ot, u petak 15. aprila na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine od 20.00h.

Pod upravom dirigenta Antonija Mendeza, pijanistkinja će svirati samo – levom rukom, a na programu su dela kompozitora Morisa Ravela i Sergeja Prokofjeva.

Ekskluzivna umetnica diskografske kuće „Dojče Gramofon“, takođe je talentovani ilustrator i dizajner, radila je aktivno za modnu industriju.

Pijanistkinja će izvesti jednu od najatraktivnijih kompozicija za klavir – “Koncert za levu ruku” Morisa Ravela.

Kompozitor je ovo delo napisao specijalno za austrijskog pijanistu Paula Vitgenštajna, koji je izgubio desnu ruku u Prvom svetskom ratu.

Alis je rođena 1988. u Minhenu, Nemačkoj, iz mešovitog braka: njena majka je Japanka, takođe pijanistkinja, koja je studirala klavir u Tokiju, dok joj je otac bio građevinski inženjer, rođen u Nemačkoj.

Njena rođena sestra Mona Asuka Ot isto je pijanista klasične muzike.

Ceo program koncerta Beogradske filharmonije ovog petka u znaku je egzotičnih kompozcija pod upravom mladog španskog dirigenta Antonija Mendeza koji predvodi prvi put naše mlade muzičare.

Koncert započinje španskim flamenko ritmovima u Ravelovoj kompoziciji „Alborada del gracioso“, a dela klasičnog repertoara obogatiće odlomcima iz baleta „Romeo i Julija“ Sergeja Prokofjeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.