U trendu

Bogata koncertna nedelja u Srbiji

BEOGRAD – Veliki broj koncerata domaćih i regionalnih muzičara, kao i festivala biće organizovani do kraja avgusta u Beogradu i celoj Srbiji, dok se prati sve ozbiljnija situacija sa pandemijom i rastom zaraženih osoba.

Nakon tri uspešna rasprodata koncerta Darka Rundeka i Ekipe u Botaničkoj bašti tokom ove nedelje, kao i sinoć nastupa džez muzičarke Tamare Jokić u klubu BitefArtCafe na Kalemegdanu, večeras takođe u Bitefu gostovaće sarajevska pop rok grupa Letu štuke.

Frontmen benda je harizmatični pevač Dino Šaran, a bend je gostovao u zemunskom rok klubu Fest tokom pandemije, a pre toga na koncertima u Domu omladine Beograda, Arsenal festu u Kragujevcu.

Imaju za sobom albume – “Letu štuke” (2005), “Proteini i ugljikohidrati” (2008), “Brojevi računa” (2011), “Topla voda”, gde se nalaze mnogi singlovi i hitovi – “Tesla”, “Paranoja”, “Psyćo”, “Sami”, “U ovom svjetu”, “Bella dona”, “Minimalizam”, “Mjesto za dvoje”.

Takođe večeras, u planu je dvostruki koncert u Domu omladine, sali “Amerikana” – gostuje progresiv pop bend Porto Morto iz Zagreba, kao i domaći tandem Kene Beri – Spejs Noksi, ulični trep muzičari, nedavno su nastupali na Exitu.

Porto Morto kombinuje umetnički rok, elektroniku, latino i elemente tradicionalne balkanske muzike.

Objavili su dva albuma – “Porto Morto” (2017) i „Portofon“ (2019), gde su se izdvojile pesme “Kuća” i “Hodaj” – saradnja sa Darkom Rundekom.

Treći album je najavljen singlom “Čekam ih”, kao očigledan iskorak u komercijalniji prizvuk.

Domaća hard rok grupa Mortal Kombat imaće koncerte večeras i sutra u Bašti Kluba studenata Tehnike (KST), nakon osvajanja mnogih prostora u prestonici i po Srbiji.

Novi festival Bluz i Pivo Jaž Fest u poznatom klubu Bluz i Pivo u centru Beograda počeo je u sredu i trajaće do sutra, kao trodnevna smotra domaćih i regionalnih autorskih džez bendova i solo umetnika.

Večeras nastupaju instrumentalni sastav Sćime, Gorica and The Grooveheadz i Ivan Radivojević Quartet, a sutra će svirati Luka Malko Trio, Dragan Ćalina Quartet i bend Manivi.

Drugi džez festival, ali u Kragujevcu – internacionalni Jaž Fest počinje sutra i trajaće do nedelje.

Sutra će Glavni program u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije od 20 časova otvoriti džez pijanista i kompozitor Matija Dedić, sin Gabi Novak i Arsena Dedića.

Dedić se školovao na prestižnoj džez akademiji u Gracu, a po povratku u Hrvatsku postiže veliki uspeh na regionalnoj muzičkoj sceni – 2004. objavljuje album „Tempera“ sa 12 pesama Zlatana Stipšića Gibonnija.

Krajem jula je imao koncert u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu gde je koncept bio upravo sviranje pesama sa tog albuma, a veče je nosilo naziv “Matija svira Gibonnija”.

Umetnik piše muziku za pozorište i televiziju, a kragujevačkoj publici predstaviće se muzičkim projektom „Matija svira Matiju“.

Iste večeri na istom mestu, muzičari Vasil Hadžimanov i Ivan Ilić će imati predavanje na temu “Kako se sluša džez?”.

Na pozornici Garden stage u Kneževom arsenalu u subotu će na Jaž Festu gostovati umetnici iz Severne Makedonije – Antoni i grupa Kanton6, kao i bend iz Danske Girls in Airports.

Za sam kraj festivala, u nedelju, 29. avgusta, planirani su nastupi bendova Albanian Jaž Society iz Albanije, Bosque Sound Community iz Srbije i KK trio iz Austrije sa srpskim muzičarima.

Subota će biti veoma produktivna i za druge gradove po Srbiji, jer će se održati dva jednodnevna festivala.

Alternativni elektro rok bend Artan Lili, popularni rokeri Negative na čelu sa Ivanom Peters i hip hop sastav Surreal nastupiće kod Kulturnog centra Ribnica u Kraljevu na Trgu srpskih ratnika.

Hrvatski pank folk bend Brkovi, pank rok grupa Atheist Rap i naširoko popularni Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi istog dana će svirati na festivalu KC Fest u Bačkoj palanci na Trgu Bratstva i jedinstva, kod kulturnog centra ovog grada.

Sama smotra je naslednik Blues & Jaž & Rock festivala koji se 15 godina uspešno održavao u čast legende Mileta Ćureta, rokera iz Bačke palanke.

U Beogradu je planiran festival od pet dana Hali Gali – Tutti Frutti u svom 4. izdanju.

Centralni događaj festivala dešava se 28.8. u klubu Dragstor od 22h na dve velike bine, kada će svirati veoma traženi alternativni rokeri Repetitor, Gazorpazorp, Proto tip, i drugi.

Na platou ispred Muzeja Jugoslavije u nedelju, 29.08. publiku očekuju koncerti tri benda sa Hali Gali kompilacije, u okviru festivala i programa Leto u Muzeju: Tipon, KoiKoi, Vizelj, kao i razgovor – tribina „Neki novi Novi talas“.

Finale muzičke sedmice desiće se u nedelju na stadionu Tašmajdan, kada će više simfonijskih orkestara izvesti koncert ABBA vs. Metallica – Symphonic, kao sudar i spajanje nespojivih žanrova pop i metal muzike dva legendarna sastava.

Do kraja meseca u Beogradu će svirati još nekoliko slavnih imena, i to svi na Kalemegdanu: muzički kolektiv Sa Yuga (30.08. BitefArtCafe), gde je i Vasil Hadžimanov, a u okviru ciklusa CEBEF – Urban Sešions koncerte kod Pobednika će imati dvojac Buč Kesidi (30.08.) i etno soul pop muzičar Marko Louis (31.08.).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.