U trendu

Boje prijateljstva: Roman o diskriminaciji, vršnjačkom nasilju

BEOGRAD – Novi roman za tinejdžere „Boje drugarstva“, autora Gorana Markovića, stiže iz Izdavačke kuće „Pčelica“.

To je savremena priča iz sveta osnovaca, koja se bavi nesuglasicama u njihovim odnosima, koji vodeni talasom nasledenih stereotipa mogu da prerastu u ozbiljne probleme.

Ovaj roman sa druge strane ističe snagu i vrednost iskrenog prijateljstva, čija se lepota ogleda u toleranciji i prihvatanju različitosti.
U književnosti za decu poistovećivanje sa likovima i prepoznavanje elemenata svog života u svetu književnog dela, jedan je od bitnih činilaca za elementarno čitalačko zadovoljstvo, a roman „Boje drugarstva” upravo to i nudi.

Dinamična radnja sa neizvesnim smenjivanjem dogadaja koji vode otkrivanju neočekivane tajne pokreće čitalačku znatiželju i samim tim motiviše na čitanje.
Školski rečeno, tema romana „Boje drugarstva“ je diskriminacija i sa njom usko povezano vršnjacko nasilje.

Ako je jedan od zadataka književnosti, a posebno književnosti za decu i mlade, detektovanje problema stvarnosti i preventivno ukazivanje na njih, onda je ovaj roman ispunio taj zadatak.
Glavni likovi Markovićevog romana su Viktor, duhovit, osecajan i nacitan tinejdžer, koji se bavi modernim plesom, i Marko, njegov hrabri i pravdoljubivi prijatelj, ne toliko naklonjen knjizi, koji trenira fudbal.

Njihovi likovi ne samo da su građeni po principu suprotnosti, već su i nosioci dva narativna toka koji počinju kontrastnim replikama na kraju i početku svakog narednog poglavlja.
Kada je Viktor kupio ljubičasti ranac, eksplodirao je balon stereotipnih predrasuda i konzervativne podele na muške i ženske boje, muško i žensko ponašanje, a on je postao predmet diskriminacije i vršnjackog nasilja samo zato što se usudio da bude drugaciji.
Iako je akcenat na vršnjackom nasilju, logično je da se zapitamo kako je do njega došlo. U romanu je to pitanje sasvim suptilno, ali nedvosmisleno jasno postavljeno.

Ne radaju se deca sa predrasudom o muškim i ženskim bojama, poslovima, ponašanju…

Oni ih uče od odraslih, jer su takvi stereotipi prihvaćeni u društvu kao dobri i poželjni.

Znači – diskriminacija i vršnjacko nasilje su mnogo širi i ozbiljniji socijalni problem, koji svoje uporište imaju u tradicionalnim tabuima.
Roman „Boje drugarstva“, uzbudljivo, nelicemerno, književno i pedagoški uspelo štivo za tinejdžere, predstavlja glas generacije koja je odrasta uz TikTok, Instagram i druge vizuelne sadržaje savremene tehnike, ali i generacije koja se bori sa nasledenim tabuima i predrasudama.

Pored toga što će se današnji tinejdžeri lako prepoznati u ovom romanu i identifikovati sa likovima, čemu doprinose i majstorske ilustracije akademskog slikara i ilustratora Igora Krstića, on može biti i dobar pedagoški podsetnik odraslima, kako roditeljima tako i onima koji su profesionalno upuceni na rad sa decom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)