U trendu

Bokeški D-mol u novoj verziji 7. decembra u pozorištu „Boško Buha“

BEOGRAD – Nova verzija čuvene drame epohe “Bokeški D-mol” Stevana Koprivice, ponovo u režiji Milana Karadžića, premijerno će biti izvedena 12. decembra u produkciji pozorišta za decu “Boško Buha”, a na njihovoj trenutnoj sceni Teatra Vuk u Beogradu.

Antologijska predstava je igrana pre više od 20 godina na pozornici Centra za kulturu Tivat i kao putujući projekat često je gostovala u Beogradu na raznim scenama kao što je Atelje 212 ili Beogradsko dramsko pozorište.

Tada su se tim komadom proslavili glumci Jelena Đokić i Andrija Milošević, a pamti se i izvanredna uloga Milene Dravić, koja je sve ostavila bez daha.

U novom čitanju tog romantičnog komada o dvoje (ne)suđenih ljubavnika, poput Romea i Julije, koji se sreću u veoma osetljivo vreme, igraju – Anja Pavićević, Dejan Lutkić, Andrijana Oliverić, Luka Grbić, Marko Pavlović, Jana Bjelica, Lenka Petrović, Miloš Vlalukin, Nemanja Oliverić, Branislav Platiša.

Reditelj Milan Karadžić istakao je kao razlog da se nakon više od dve decenije vrati ovoj predstavi, pre svega izvanredna drama.
„Predivan je tekst Stevana Koprivice, sjajno napisane uloge, gde se vešto kombinuje humor i tragične note. Želim da moj teatar „Boško Buha“ gde sam reditelj več 30 godina, ima jedan pravi hit, a to će biti ova predstava“, siguran je Karadžić.

On je kao kvalitet drame izdvojio poseban i šarmantan bokeljski dijalekat, što je u verziji komada iz Tivta skoro svima bilo lakše da savladaju, sem Milene Dravić, kojoj je to bio izazov.

Nakon smrti Milene Dravić tivatska originalna verzija je obnovljena 2018. sa osveženom podelom koja se igra povremeno na Crnogorskom primorju.
Rediteljeva želja je da i Beograd ima ovu hit predstavu koja će uvek biti rasprodata i voljena, jer se on bavi, prema svom priznanju, klasičnim teatrom, a ne istraživačkim ili eksperimentalnim projektima.

Mlada glumica Anja Pavićevič, poznata iz filma i mini serije „Ime naroda“ (2020) Darka Bajića, ovde tumači glavnu žensku ulogu.
Ona je doživela delo kao univerzalnu dramu, koja odoleva svakom vremenu, veoma aktuelna i živa. Čast joj je da igra vodeču rolu u ansamblu tako značajnih glumaca.
Andrijana Oliverić tumači majku glavne junakinje koja puno brine o svojoj mezimici, i tuga joj je što joj dete raste i sazreva, uz mogućnost da ode iz roditeljskog doma.

Glumica kaže da je volela izvornu verziju te drame i da je želela da bude tako uspešna kao Jelena Đukić, dok je Andrija Milošević bio otkrovenje, a sad je uveliko član „Boška Buhe“.
Istaknuti dramski umetnik Dejan Lutkić igra oca, kojeg je davno tumačio Mladen Nevelević.
„Puno mi je srce zbog ove predstave, zbog ovako sjajne ekipe, svi smo imali puno strpljenja, intenzivan rad, posvećenost, sve smo delili na probama, što je bilo dragoceno“, prvi su utisci Lutkića.
Objasnio je da ovo nije u pitanju reciklaža stare predstave iz 2000. godine, već sasvim nova postavka drugačijih umetničkih rešenja.

„Bokeški D-mol je pravi požorišni događaj, što je danas retkost. Važna je ovo predstava za Beograd i trebalo bi da ih je više“, smatra poznati glumac.
Sve traženiji Luka Grbić, viđen u filmovima iz serijala „Južni vetar“, često je angažovan u pozorištu (BDP, Atelje 212), a ovde igra ljubav glavne junakinje, ali pripadnika sa neprijateljske okupatorske strane.
Skromno kaže da mu je drago što ovaj teatar zove mlade, neafirmisane glumce, iako je on u poslednje vreme izuzetno popularan.
Branislav Platiša je istakao misao Alfreda Hićkoka da je za uspešan film potrebno tri stvari – dobar scenario, dobar scenario i dobar scenario.

„Ovo je istorijski tekst, sjajan u svakom pogledu, gde je svaki moguči lik zaokružen i barem u dve dimenzije. Bilo je i lako i teško igrati uz vrhunski komad“, naveo je Platiša.
Mladi glumac Marko Pavlović je dobio ulogu koju je imao Andrija Milošević, i svoj lik je video kao primer ćojštva i junaštva.
Dopalo mu se što u toj melodrami dolazi di humora i tužnih momenata.
Ekipa komada „Bokeški D mol“ je otkrila da je nedavno preminuli glumac Nenad Nenadović počeo sa probama još u junu, a sada ga je zamenio Miloš Vlalukin.

Autorski tim čine – scenograf Boris Maksimović, kostimograf Zora Mojsilović, kompozitor Aleksandar Lokner, dok je za scenski govor zadužena Dijana Marojević.

Od početka pandemije “Boško Buha” je iznedrilo predstave “Snežana i sedam patuljaka” Ljubivoja Ršumovića, “Hajdi” Johane Špiri, “Mačor u čizmama” Igora Bojovića.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar