U trendu

„Bolje polje ili igranje republike“ premijerno u Radoviću

BEOGRAD – Predstava za mlade „Bolje polje ili igranje republike“ u režiji Aleksandre Jelić po tekstu Bogdana Španjevića biće premijerno izvedena 15. juna (20:00) u Malom pozorištu „Duško Radović“, uz preporučen uzrast preko 12 godina, saopštili su danas organizatori.

Kako je navedeno, Malo pozorište, Osnovna škola „Ilija Birčanin“ i organizacija „ApsArt“ zaduženi su za realizaciju projekata „Demokratija i lutkarstvo“ u Srbiji, a predstava „Bolje polje ili igranje republike“ nastala je kao rezultat dramskog procesa zajedničkog osmišljavanja sa učenicima šestog i osmog razreda.

Projekat „Demokratija i lutkarstvo“ nastao je uz podršku Erazmus+ programa Evropske unije i paralalno se odvija u četiri grada – Beogradu, Beču, Budimpešti i Ravne na Koroškem.

Projekat interaktivne pozorišne predstave „Bolje polje“ zasnovan je na konceptu simulacije video igrica, koje su popularn među mladima, kao „Civilisation“ koja simulira razvoj društva ili „Sim City“ grada, odnosno sveta u „MineCraft-u“, saopštili su organizatori.

„Upravo tu činjenicu da su takve igre opštepoznate i široko prihvaćene, koristimo kao istraživačku platformu za naš pozorišni projekt u kome će deca sama kreirati svoju predstavu koja će imati elemente video igre, a publika predstavljati aktivnog činioca donosioca odluka“, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, cilj te „igre“, odnosno dramskog teksta je da deci približi ideju izgradnje društva i sveta zasnovanog na zakonu, demokratiji i pravima čoveka kroz koncept video igre.

U predstavi igraju Jovan Đokić, Anđela Zlatković, Dejana Krilić, Dragica Obućina, Sonja Stevanović, Ema Klopić, Predrag Bilić, Jana Zamečnik i Milica Gračanin, kao i Učenici Osnovne škole „Ilija Birčanin“ iz Zemun Polja, dok je narator Vladislava Đorđević a glas daje Damjan Kecojević.
Za izradu scene i kostima bio je zadužen Filip Jevtić, koreografkinja je Miona Petrović, animator Darko Duckin, dok je korišćena muzika američkog muzičara Mobija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.