U trendu

Borba za identitet

Gaj Gavrijel Kej, kanadski pisac fantastike, autor je veoma bujne mašte, što se na lep način pokazalo u njegovom romanu "Tigana", u bogato osmišljenom svetu kojim vladaju snažna magija i još snažnije emocije, večna ljudska priča opstanka.
Poluostrvo Dlan ima devet pokrajina koje su često u međusobnim čarkama. Kao takve, osam pokrajina nisu bile preterano težak plen za čarobnjaka Brandina, kralja od Igrata i čarobnjaka Alberika, plemića iz Barbadiora koji teži tome da uzme carsku tijaru svoje zemlje. U borbi za jednu od pokrajina, Tiganu, poginuo je mlađi Brandinov sin, kome je Brandin nameravao da preda osvojene zemlje da njima vlada, dok bi stariji sin postao kralj u Igratu. U besu zbog smrti omiljenog sina, moguće i zbog krivice što ga je poslao u rat, Brandin proklinje Tiganu, tako da niko ko nije rođeni Tiganjanin rođen pre rata ne može ni da čuje ni da upamti ime te pokrajine. Sistematski uništava svaki pomen na Tiganu; pošto čarobnjaci mogu veoma dugo da žive, preostaje mu da sačeka da pomru svi koji pamte ime Tigane, pa da kompletna ta pokrajina bude zauvek izbrisana iz sećanja sveta, kao da nikad nije ni postojala.
Devetnaest godina nakon toga, poluostrvom Dlan luta grupa putujućih muzičara, od kojih je jedan zakoniti naslednik vladara Tigane, Alesan, a drugi mu pomažu u poduhvatu vraćanja imena njihove zemlje koje niko sem njih ne može ni da čuje ni da upamti. Međutim, to je samo deo plana; Alesanova želja je da kompletno poluostrvo oslobodi vladavine dvojice tiranskih čarobnjaka i u tome mu se pridružuju i drugi, njegov preko decenije dugačak trud daje svoje plodove.
U isto vreme, na Brandinovom dvoru, kao njegova omiljena ljubavnica, boravi Dijanora. Brandin ne zna da je ona Tiganjanka, niti da je na dvor došla sa namerom da ga ubije i tako okonča kletvu bačenu na svoju zemlju. Ono što ni Dijanora ni Brandin nisu mogli da predvide jeste da će se između njih razviti snažna ljubav. Dijanora je razapeta između onoga što oseća kao svoju dužnost i snažne ljubavi prema muškarcu za koga joj nikad nije palo na pamet da bi mogla da ga zavoli.
Svet ovog romana veoma je bogato osmišljen, sa sopstvenom istorijom, magijom, magijskim sistemom, neobičnim bićima koja se u njemu povremeno pojavljuju… Priča je veoma emotivna, o mukama unesrećenih naroda, njihovom preživljavanju, kako o običnom svetu, tako i o plemićima koji moraju da se kriju i o čarobnjacima koji moraju da kriju šta su jer i Brandin i Alberik nemilosrdno ubijaju sve čarobnjake. Ono što može da pokvari uživanje jeste izvesna naivnost – likovi nailaze baš na one na koje treba da naiđu, baš onda kad na njih treba da naiđu, a nije da su svi sve vreme u istoj krčmi pa da pre ili kasnije moraju da nalete jedni na druge, kao i pomalo tipski likovi.
Bez obzira na mane, "Tigana" je lep roman i ljubitelji fantastike mogli bi da uživaju u njemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.