U trendu

Bradić: Komedija je ozbiljan posao u godinama opasnog življenja

JAGODINA – Selektor 49. Pozorišnog festivala najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dani komedije“ reditelj Nebojša Bradić danas je u Jagodini saopštio repertoar festivala, koji se po tradiciji održava od 20. do 27. marta, ocenivši pri tome da je komedija ozbiljan posao u „godinama opasnog življenja“.

Na konferenciji za medije, kojoj su prisustovali i umetnički direktor festivala Dobrica Milićević i direktor Kulturnog centra Nebojša Petrović, Bradić je istakao da komedije koje je izdvojio za ovogodišnju smotru možda neće publiku nasmejati u očekivanoj meri, ali će pokažati da se u najboljim komediografskim prestavam mogu otkriti ljudske sudbine i tamne strane ovog sveta, kao što je to moguće i u predstavama tragedija.

Uz napomenu da je ovogodišnje geslo festivala „Gorke komedije“, Bradić je istakao da u predstavama za ovogodišnji festival postaje jasno da „tragično“ i komedija mogu sasvim lepo da se sjedine u delu koje predstavlja „naš svet“.

„Gorka komedija je estetska objektivizacija proistekla iz haotične realnosti morala i izgubljenog, narušenog poretka sveta“, objasnio je Bradić i dodao da je u gorkoj komediji komični naboj istovremeno neodoljiv i opasan, zato što se nalazi na granici između pozorišne predstave i privatnog života.

Najviše predstava je iz pozorišta Vojvodine: Novog Sada, Subotice, Sombora.

Prva će biti izvedena komedija „Jovanča na putu oko sveta“ Branislava Nušića, u režiji Zoltana Puškasa i u produkciji Srpskog naradnog pozorišta Novi Sad, a sledećeg dana na repertuaru je „Zla žena“ Jovana Sterije Popovića, režija Iva Milošević u izvođenju Narodnog pozorišta Subotica.

Trećeg dana publika u Jagodini će videti predstavu „Korešpodencija“ Borislava Pekić, režija Gorčin Stojanović u izvođenju Zvezdara teatra. Narednog dana na repertoaru je „Crna kutija“ Ane Đorđević, režija Andreja Nosova u kooprodukciji Beogradskog dramskog pozorišta.

Peta predstava koja će biti izvedena na „Danima komedije“ je „Vlast i njena opozicija“ Nebojše Romčevića, režija Egon Savin u izvođenju Narodnog pozorišta Niš, a šesta „Gustav je kriv za sve“, na osnovu crtanog filma, režija Kokan Mladenović u izvođenju Pozorišta „Kostolanji Deže“ Subotica.

Poslednja predstava u zvaničnoj konkurenciji za nagrade, po izboru Bradića je „Tartif“, Žan Baptis Poklen Molijer, režija Igor Vuk Torbica u kooprodukciji Narodnog pozorišta iz Sombora i Srpskog narodnog pozorišta Novi Sada.

Bradiće je predložio i da osma predstava, koja se po tradiciji igra van konkurencije, a u čast nagrađenih i na dan dodele nagrada i zatvaranja festivala, bude „Art“ Jasmine Reze, režija Alisa Stojanović u produkciji Ateljea 212 Beograd.

Bradić je istakao da su kriterijumi izbora predstava podrazumevali „kritički angažman, profesionalizam i celovitos izraza“.

„Ovaj izbor karaktersiše rediteljska čitanja klasičnog i savremenog teksta, veliki broj glumačkih kreacija i produkcijska zaokuženost“, zaključio je Bradić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.