U trendu

Branka Katić: Radujem se premijerama novih filmova i serija

BEOGRAD – Glumica Branka Katić sa zapaženom svetskom karijerom uveliko se vratila u Srbiju na snimanje mnogih projekata i realizacije predstava, a specijalno za Tanjug je izjavila da se veoma raduje predstojećim premijerama svih ostvarenja koje je radila sa velikim uživanjem.

Dramska umetnica je trenutno aktuelna sa predstavom “Tramvaj zvani želja” u svom matičnom Beogradskom dramskom pozorištu gde tumači glavnu ulogu nesrećne Blanš Diboa.

Uspešna glumica danas pažljivo bira projekte u trenutnoj eri hiper produkcije serija i filmova u Srbiji, tako da ju je publika nedavno gledala u filmu “Nije loše biti čovek” (krajem 2021) prema scenariju i režiji Dušana Kovačevića, gde je delila kadar sa vodećim glumcima kod nas – Vojin Ćetković, Nenad Jezdić, Hristina Popović Srđan Žika Todorović, Milan Lane Gutović (poslednja uloga velikog glumca).
Od ovog filma planirano je da se emituje i mini serija sa materijalima koji nisu viđeni u filmu.

„Nemam previše mnogo da biram danas, ja sam sve te nove projekte odabrala u trenutku kada sam odlučila da ih radim, sa nestrpljenjem ih očekujem da budu premijerno porikazani, na televiziji i u bioskopu”, rekla je Branka Katić i dodala da se neverovatno i dalje snima veliki broj igranih projekata.

Trenutno se emituje serija “U klinču” od 30 epizoda, svakog radnog dana na RTS-u, gde joj je partner Nikola Kojo i dosta mladih glumaca kao Ivana Zečević i muzičar reper Mihajlo Veruović Vojaž.

Nakon toga snimila je seriju “Bunar” od 10 epizoda, gde je glavni glumac Igor Đorđević, istovremeno prvi put i kao autor scenarija, i dva domaća filma – “Žal” Koste Đorđevića i “Među bogovima” Vuka Ršumovića – adaptacija “Antigone” od Sofokla, u miljeu migrantske krize.
“Film “Među bogovima” je zaista jedna prelepa, potresna, važna priča, potrebna danas u savremenoj kinematografiji. Ferešte Hoseini iz Irana neverovatno je talentovana mlada glumica, izvanredna. Gledala sam nekoliko inserata, mislim da će to biti jedan sjajan film”, podelila je utiske za Tanjug popularna dramska umetnica.
Drama “Među bogovima”, smešena u aktuelnu migrantsku krizu u Srbiji, govori o mladoj ženi iz Avganistana koja dolazi u Beograd i saznaje da joj se brat udavio u reci tri nedelje ranije.

Kao i u starogrčkom epu “Antigona”, i ova devojka pokušava da časno sahrani svog brata pod njegovim punim imenom i prezimenom, ali nailazi na opstrukciju te njene želje.
Partneri Branke Katić, osim glumice iz Teherana Ferešte Hoseini, jesu i Miloš Timotijević, Vule Marković i Nikola Ristanovski.

Prema scenariju i režiji Koste Đorđevića (“(S)Kidanje”, “Reži”) nastao je i omladinski film “Žal”, u kome Katić deli ekran sa Dubravkom Kovjanić i mladim glumačim nadama – Pavle Mensur, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Alisa Radaković.

“Bilo je divno sarađivati sa nekim ko je tako talentovan i svoj kao Pavle Čemerikić, koji igra mog sina u filmu. Sasvim poseban mladi glumac, veoma obrazovan, sluša divnu muziku, ima svoj integritet, poseban glumački izraz, koji se meni veoma svideo, poštujem ga jako”, rekla je Branka o angažmanu na ostvarenju “Žal” koji će se pojaviti u bioskopima 2023. godine.

U seriji “Bunar” glumica igra sa Igorom Đorđevićem i Natašom Ninković, u režiji Maje Nešković (poznati film “Asimetrija”).

“Angažman na “Bunaru” sam prihvatila, jer mi je scenario bio neobičan i zabavan, vidim da je Igor Đorđević crpeo teme iz svog pozorišnog iskustva, iz velikih dramskih pisaca, što mi je skroz u redu. Ne mislim da je bilo ko danas vlasnik neke ideje ili neke dramske situacije. Maja Nešković je režirala, a sa njom sam imala divnu saradnju na petoj sezoni serije “Ubice mog oca”. Mislim da je ona fantastična rediteljka”, pohvalila je Katić, koja se osvrnula i na aktuelnu seriju “U klinču” autorskog tandema Miloš Avramović-Aljoša Ćeranić, na programu RTS 1 svakog radnog dana.

“Serija “U klinču” je jedna zabavna priča, više je za mlade, za moj ukus snimana je malo u jednom ritmu za koji ne mislim da je dobar. Opet, uprkos vremenskim ograničenjima i pritisku da za kratak period snimimo toliko puno materijala, mislim da smo uspeli da napravimo najbolje što smo mogli, u svim datim okolnostima, zahvaljujući rediteljima i direktorki fotografije Bojani Andrić, koja je veoma energična i sposobna mlada žena”, objasnila je glumica.

Osim navedenih projekata, Katić je snimila i bosansko-hercegovački film “Praznik rada” Pjera Žalice, gde igraju i Jasna Žalica, Emir Hadžihafizbegović, Boris Isaković, Labina Mitevska.

Poslednjih godina igrala je u domaćim serijama “Sumnjiva lica”, “Ujka – Novi horizonti”, “Grupa”, u Hrvatrskoj je bila zapažena sa uspešnom serijom “Novine” Dalibora Matanića.

Takođe, publika ju je skoro gledala u petoj sezoni krimi priče “Ubice mog oca” i sitkomu “Advokado” uz Ljubomira Bandovića, Mirjanu Karanović, Miru Banjac, Jasnu Đuričić i Nikolu Pejakovića.

“Ne moram više ni da jurcam za novim ulogama svaki čas, nalazim se u tim godinama kada je pametno brinuti o svom telu, zdravlju, nemam istu snagu i energiju koju sam imala kada sam bila mlađa.Mislim da je ovde malo i nemilosrdno kako glumci danas imaju probe za nove predstave, onda paralelno snimaju tolike serije i mislim da niko ne brine za dobrobit glumca”, izrazila je svoj stav Katić, i dodala da je shvatila da mora sada da brine o svom zdravlju i o tome koliko će se davati poslu.

Nakon kompleksne i teške uloge kakva je Blanš u drami “Tramvaj zvani želja” Tenesija Vilijamsa, u režiji Lenke Udovički, Branka Katić kaže da za sada nema toliko snage da se brzo prihvati novog pozorišnog izazova, iako je planirala da uskoro ponovo izađe na pozornicu.

Na repertoaru BDP-a već igra u još dve predstave – „Sumrak bogova“ u režiji Jagoša Markovića, prema istoimenom filmu Lukina Viskontija, kao i “Tiho teče Misisipi” po romanu Vladimira Tabaševića, reditelja iz Hrvatske – Ivice Buljana.

“Ima još nekih poslova koje sam prihvatila, tako da mislim da ću tek sledeće godine igrati novu predstavu u svom pozorištu. Danas bi svi želeli da glumci pruže što više u tom trenutku kako je potrebno autorima serija, filmova. Znam kako je to, posebno i tokom procesa rada na “Tramvaju zvani želja”, koliko je glumaca jurilo nakon probe pravo na snimanja”, primetila je glumica i dodala da mesec dana nije imala nijedan jedini slobodan dan.

„Istovremeno snimala TV seriju “U klinču”, ali sam opet mislila i to je sve dobro za moju ulogu Blanš, i te rane, modrice, iscrpljenost, neispavanost, umor. Ipak sam bila posvećena mojoj Blanš, nije moglo drugačije da se pravi tako teška uloga ako joj nisam posvećena, da se nimalo ne vidi da sam imala druge projekte u to vreme”, zaključila je Branka Katić za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar