U trendu

Britanski novinar:BGD je raj za kratak odmor

LONDON – Novinar britanskog Ivning standarda (Evening standard) Martin Danford opisao je Beograd u kome je nedavno boravio kao raj za kratak odmor.

Kako je rekao, to je grad prepun istorije, dobar za kupovinu, dobar noćni život i grad ukusnih kobasica.

„Mnogi ne razmatraju Beograd kao grad za vikend odmor. Na više načina on je savršen za kratak odmor – lako se dolazi u njega, ima dosta toga da se vidi, a krcati centar stvara savršenu podlogu za šoping, večeru i razgledanje grada. On je veoma pristupačan i verovatno će takav i ostati, bar dok Srbi ne ostvare svoj san o ulasku u EU“, rekao je Danford.

On je naveo i da bi pravilno razumeli Beograd trebalo bi otići na Kalemegdan i citadelu na vrhu glavne ulice grada.

„Pogled sa njegovih bedema zaista je jedan od sjajnih pogleda na svet, a srećno jutro možete provesti uživajući u parku, pokupivši sitnice ili dve iz jugoslovenskog perioda, budući da je jugo nostalgija velika u Srbiji“, navodi novinar.

Kao ulicu za najbolji šoping Danford je označio Knez Mihajlovu ulicu, blizu koje se nalazi i Narodni muzej, otvoren nedavno nakon godina renoviranja, te ocenjuje da ga vredi posetiti.

Na drugoj strani centra, na Vračaru ćete naći hram Svetog Save, piše Danford, opisujući hram kao ogromnu građevinu čija je izgradnja planirana još u 19. veku u znak sećanja na sveca čiji su ostaci spaljeni na tom mestu u vreme Otomanske imperije.

Danford poziva i da se poseti muzej Nikole Tesle, ali i Kuća cveća – mauzolej posvećen Maršalu Titu, koji i dalje posećuju oni koji smatraju da je period Jugoslavije najbolji period.

Mauzolej se nalazi nedaleko od rezidencije Tita koja je uništena tokom NATO bombardovanja 1999. godine, a čije ruševine su kao i druge u Beogradu ostavljene da podsećaju na taj period.

Kada se radi o restoranima, Danford je opisao nekoliko u kojima je probao srpski specijalitet – ćevape, salate, ali i tanjir bogat raznim sirevima, dimljenim mesom, kobasicama i povrćem.

„Probajte kajmak dok gledate na Dunav“, napisao je Danford.

On je čitaocima poručio da obavezno posete Adu Ciganliju, mesto za koje je rekao da je omiljeno plivalište među Beograđanima, ali i mesto za ukusnu hranu i ples.

On je opisao i nekoliko hotela u centru Beograda, povoljnih po cenama i kvalitetu usluge i istakao da avio kompanija Er Srbija skoro svaki dan leti od Londona do Beograda i da cena karte košta od 219 funti naviše.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar