U trendu

Britansko istraživanje: Psi su opušteniji kada putuju u električnom automobilu

LONDON – Psi su opušteniji kada putuju u električnom automobilu nego u vozilu s dizel motorom, pokazala je najnovija britanska analiza.

Kompanija CarGurus je u saradnji sa engleskim Univerzitetom Linkoln sačinila studiju koja je proučavala efekte putovanja na pse u dizel automobilu u odnosu na električno vozilo.

Dvodnevna analiza obuhvatila je 20 pasa, od kojih je svaki odveden na dva 10-minutna putovanja automobilom, jedno u električnom vozilu, a jedno u dizelašu, preneli su britanski mediji.

Tokom putovanja analizirano je njihovo ponašanje.

Studija koju je vodio Danijel Mils, profesor veterinarske bihevioralne medicine na Univerzitetu u Linkolnu, otkrila je da su psi nemirniji u dizel automobilima u poređenju s električnim vozilima.

Takođe je utvrđeno da su znakovi mučnine tokom vožnje električnim automobilima smanjeni.

Analizom je utvrđeno i da nema dokaza koji bi upućivali na to da električna vozila imaju štetan učinak na dobrobit pasa.Psi obuhvaćeni ispitivanjem ležali su otprilike trećinu putovanja u oba automobila, ali u dizel vozilima psi su u proseku 50 posto više puta menjali položaj nego u električnom vozilu.Ta je razlika verovatno uslovljena promenom nivoa vibracija, kaže studija.

Mils, profesor veterinarske bihevioralne medicine, rekao je da rezultati istraživanja jasno pokazuju da su psi opušteniji u električnim vozilima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar